Kakukkfüves, fokhagymás lazac citrommártással

  • 2021.01.23.
  • 7


Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ételt hoztam ma nektek. A lazac a gyerekek kedvenc hala, van ízlésük, na...:)))
Hozzávalók:3-4 szelet bőrös lazac2-3 gerezd zúzott fokhagyma vagy egy kanálnyi fokhagymakrémsó, ízlés szerint bors1-2 csipetnyi kakukkfűkb 1 dl olívaolaj a sütéshezA citrommártáshoz:1 evőkanálnyi vaj1/4 citrom levekb 1,5 dl tejszínsó, pici bors, csipetnyi cukor1 kiskanál keményítő vagy fél kiskanál lisztA lazacszeleteket egy éles késsel pikkelymentesítjük. Csak enyhén kell kapargatni, könnyen lejön. Utána lemossuk, hogy tutira ne maradjon pikkely rajta, majd papír kéztörlővel leitatjuk a nedvességet.Megsózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a fokhagymával, végül a kakukkfűvel is megszórjuk. Így fűszerezve legalább 10
percig pihentetjük.Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat majd a bőrös felével kezdve megsütjük a lazacot, oldalanként kb. 4-5 perc elég neki, közepes lángon. Óvatosan fordítsuk meg, könnyen széteshet.A citrommártás elkészítse is pofon egyszerű. Egy kis lábosban takarék lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a negyed citrom levét, pici só, bors, cukor.
Hozzáadjuk a tejszínt, egyet rottyantunk rajta, majd besűrítjük az előzőleg pici vízben elkevert keményítővel vagy liszttel. Néhányszor megkeverjük míg szépen besűrűsödik és készen is van. Ha szükséges, kicsit utána ízesíthetünk.
Jó étvágyat kívánok!