Madártej picit másként

  • 2020.11.02.
  • 6

Gyerekkorom egyik kedvence, anyukám, nagyim sokszor készített. Hagyományos módon, főzött habgaluskákkal...most egy új, sokkal gyorsabb mikrós változatot próbáltam ki. Az elején kicsit szkeptikus voltam és a mikrót is csak melegítésre szoktam használni, de ez most tényleg bevált. Persze a tejes mártás hagyományos módon készült.

Az eredeti madártej receptjét
ITT
találjátok!
Hozzávalók a mártáshoz:1,5 liter tej7 nagyobb tojás sárgája10 evőkanál cukor2 tasak vaníliás cukor2 evőkanál vanília aroma ( opcionális)csipetnyi só1 púpos evőkanál liszt + kb 3 evőkanál tejHozzávalók a habgaluskához:7 tojásfehérje2 evőkanál cukorA tejet lassú tűzön elkezdjük melegíteni.
A tojásokat ketté választjuk. A sárgájához adjuk a cukrot és habosra keverjük.
A lisztet pici tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzákeverjük a cukros tojássárgához. Hozzáadjuk a vanília aromát is.
A meleg tejből egy nagyobb evőkanálnyit merünk a cukros, lisztes, tojásos keverékhez, azaz hőkiegyenlítést végzünk. Végül mindezt visszaöntjük a tejbe és addig kevergetjük, míg besűrűsödik. Forralni nem szabad, mert a tojás összeugrik, csúnya, pelyhes lesz. Ha mégis így jártunk, botmixerrel átmegyünk rajta, így újra finom krémes lesz. :) Tapasztalat sajnos...:)) Ha készen van a mártás, elkészítjük a habgaluskákat.
A tojásfehérjét a 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük.Egy nagyobb, lapos, vízzel megnedvesített tányérra evőkanálnyi galuskákat szaggatunk, pici helyet hagyunk köztük mert nőni fognak.
750-800 watton 1 perc alatt gyakorlatilag megfőzzük. Végül a meleg madártejre pakolgatjuk. Hűtőben tároljuk, hidegen is isteni finom....én úgy szeretem igazán! :))