Milánói sertésborda

  • 2021.02.10.
  • 1

A kisebbik fiam nagy kedvence, sokszor rendelek neki, míg a másik kettő pizzát majszol, ő ezt kanalazza lelkesen. :)))
Így gondoltam ideje lesz itthon elkészíteni, olcsóbb és sokkal finomabb is! Nem is értem miért hagytam ki eddig... :)Hozzávalók a spagettihez:kb 15 dkg kisebb csiperkegomba1 vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma15 dkg sonka ( nálam most milánói tálalósonka)2 dl sűrített paradicsomsó, bors2-3 csipetnyi morzsolt oregánócsipetnyi cukor (nálam barna)3 evőkanál olívaolaj30 dkg spagetti vagy makaróniA rántott húshoz:4-5 szelet vékonyra kiklopfolt sertéskaraj2 tojásliszt, zsemlemorzsasóolaj a sütéshezA gombákat alaposan megmossuk és szárával együtt vékony szeletekre vágjuk. Én nem szoktam megpucolni. Egy nagyobb serpenyőben 1 kanál olívaolajon mindkét oldalát megpirítjuk, majd kiszedjük egy tányérra.A maradék olajhoz adunk még egy keveset és ezen üvegesre pároljuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük, majd amikor már érezzük az illatát hozzáadjuk a felkockázott sonkát is.
Kicsit lepirítjuk, majd mehet bele a paradicsompüré és a fűszerek. Hozzáadjuk a korábban megpirított gombát is.
Kevés vízzel felöntjük és kb 10 perc alatt összefőzzük. A végén utána ízesíthetünk, én egy kis barnacukrot is teszek bele, enyhíti a paradicsom savasságát.
Míg készül a mártásunk, bő sós vízben kifőzzük a spagettit vagy makarónit.Egy nagy tűzálló tálban végül összekeverjük a tésztát a mártással.A rántott húst a szokásos módon készítjük: a husit vékonyra klopfoljuk, picit megsózzuk, majd bepanírozzuk. Liszt, felvert tojás és végül zsemlemorzsa. Bő olajban, közepes lángon oldalanként kb 5-6 perc alatt megsütjük.
Végül a rántott húsokat ráhelyezzük a spagettire, megszórjuk reszelt sajttal és betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt elolvad.Jó étvágyat kívánok!