Boros sajtleves

  • 2017.01.08.
  • 1

Bejöttek a -nagyon- mínuszok, amikor az ember kifejezetten vágyik valami finom melegre, amit esetleg csak elkortyolgathat egy bögréből, ami hamar átmelegíti. Ez lehet egy finom húsleves, de ez a tartalmas, sűrű, tejszínes-boros-sajtos-zöldséges krémleves is kiváló alternatíva. Érdemes kipróbálni és melegedni vele. Egyszerű és gyors.Hozzávalók (4-6 személyre, étvágytól és hidegtől függően):3-4 szárzeller1 nagyobb szál sárgarépa1 kisebb szál zöldség1 kisebb póréhagyma fehér része1 csokor petrezselyem1 dl zsíros tejszín15 dkg sajt (lehetőleg nem trappista, hanem cheddar, gouda, ementáli, valamilyen kék sajt; a sajt íze megjelenik a leves ízében, tehát ízlésünk szerinti sajtot válasszunk)2 dl száraz (félszáraz) fehérborolívaolaj1 púpozott evőkanál étkezési keményítő só, bors, zöldségleves kockavízszemélyenként egy levescipó (elhagyható)Elkészítése:A szárzellert apróra kockára vágjuk, ugyan így teszünk a répával és a zöldségekkel is. A finomra vágott pórét kevés olívaolajon üvegesre fonnyasztjuk, majd mehet rá a többi zöldség és pár percig nagy lángon együtt párolunk mindent. Amikor a zöldségek puhulásnak indultak, akkor meghintjük az étkezési keményítővel, majd felöntjük a borral, a tejszínnel és kevés vízzel. Pár percig forraljuk, majd egy rúdmixerrel alaposan lezúzzuk, szép sima állagúvá varázsoljuk.A turmixolást követően visszatesszük a tűzre, plusz leveskockával ízesítjük, mehet bele a sajt, amit lereszelünk, vagy felaprítunk, hogy minél előbb felolvadjon, vízzel beállítjuk a sűrűségét, addig főzzük gyenge tűzön, amíg a sajt elolvad, ha szükséges tovább ízesítjük és tálalhatjuk is.Tálaláskor aprított petrezselyem zöldjével, vagy a póré megmaradt, finomra aprított zöldjével megszórjuk.Ha leveses buciban tálaljuk, akkor a bucikat megskalpoljuk, a belét kiszedjük, majd forró sütőben kicsit megpirítjuk.
Jó melegedést kívánok mindenkinek!