Kókuszkocka, az eredeti

  • 2014.05.05.
  • 6

Az eredeti, mert igen sok helyen olvasom, hogy sima alap piskótával készül. Márpedig az nem olyan, mint az igazi. Sem állagban, sem ízben. Ez a recept is nagymamámtól van, valami hihetetlen finom, érdemes mindenképpen kipróbálnia annak, aki így még nem kóstolta! Létezett gyerekkoromban egy sarki kis cuki, ahol öklömnyi puncsgolyókat, téglányi kókuszkockákat, emeletmagas krémeseket adtak apróért, és ez pontosan ugyanolyan. Ha mamainak nem volt kedve sütni, hát kikönyörögtem magamnak egy téglát. :)) A tésztához1 egész tojás50 g vaj200 g kristálycukor280 g liszt1 sütőpor2 evőkanál méz150 ml tej1 evőkanál kakaó
kortynyi rumA lágy vajat kikavarjuk a cukorral, mézzel és tojással, hozzáadjuk a tejet, kakaót, lisztet., sütőport, és nem agyonkeverve összeállítjuk. Vajazott, lisztezett - vagy sütőpapírral bélelt - tepsiben (20*30 cm) 180°C-on kisütjük. Deszkára borítva kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Alaposan el kell kenni a tésztát, kissé homorúra, mert képes púposodni, úgy igen nehéz szép kockákat vágni.Öntet200 g vaj200 g cukor2 evőkanál kakaó5 evőkanál tejrum200 g kókuszreszelékA vajat megolvasztjuk, és elkeverjük a többi hozzávalóval. A kockákat egyesével belemártjuk, majd kókuszba hempergetjük. A szósz mennyisége kevés lehet, ha nagyon apró, és sok, ha nagyon nagy kockákra vágjuk a süteményt, nekem harmadjára sikerült eltalálnom, kb. a 7*7 centiméteres nagyságot szereti.A múltkor hirtelen vezérelve jött az ihlet, hogy újra süssek. Másnap aztán még egy dupla adaggal. Na, abból már maradt annyi, hogy normálisan kihűlhessen. Most egy időre elteltünk vele. :DDina világa a facebookon is elérhető, így biztosan nem maradsz le semmiről! :)Valamint minden édességet, desszertet kedvelőt várunk szeretettel szintén a facebookon, a DesszertSarok csoportban!