Lorien tündelevese

  • 2013.03.06.
  • 2

Ezt a levest már pár éve szedtem Lorientől. Mikor először főztem, a lányom nevezte el tündelevesnek.
Most, hogy már nagyon nagyon vágytuk a tavaszt, rám telefonált a lányom, hogy főzzek neki tündelevest, juhtúrós gombóccal. Annyira örültem az ötletnek.
A hozzávalók és a mennyiségük inkább csak tájékoztató adatok, mert ami éppen van, meg illik hozzá.


Egy csomag leveszöldség (fehér, sárgarépa, zeller és karalábédarab
3 kisebb sárgarépa
egy kis csomag mirelit zöldbab
egy marék zöldborsó
Fél póréhagyma
egy marék karfiol
egy kisebb fej fokhagyma
egy csokor petrezselyem
provancei fűszerkeverék (kakukkfű, rozmaring)
só, bors
egy doboz hámozott paradicsom
olívaolaj


A fokhagyma felét apróra vágtam. Olivaolajban megpároltam az apróra vágott fokhagymát, majd rádobtam sárgarépát, zellert, karalábét, és felöntöttem vízzel. Sózom, borsozom, megszórom a fűszerkeverékkel.  Kb. 10 perc múlva hozzáadtam a zöldbabot, és a karfiolt. Végül a zöldborsót, és a passzírozott paradicsomot.
Amíg a leves fő, megcsinálom a juhtúrós gombócot.


10 dkg juhtúró
1 tojás
két-három kanál búzadara
só, bors


A hozzávalókat nem túl kemény tésztává keverem. Hagyom egy kicsit állni, aztán kis gombócokat formázok belőle, és megfőzöm a levesben. A petrezselymet apróra vágom, és az utolsó pillanatban beledobom.Isteni, üde, tavaszias leves. Imádjuk.
 






Címkék

Vega Zöldség