Birsalmás sütőtökkrémleves

  • 2013.10.23.
  • 9

Krémlevest mindenből lehet főzni--én ezt vallom!Nagyon szeretem főzni és enni is. Néhány éve jött divatba, de azóta az egész családom krémleves függő lett.Nyáron talán kevésbé, de a hidegebb idő kezdetével rendszeresen főzöm. sűrű, krémes, melengető, laktató és nem utolsó sorban egyszerű és gyorsan elkészíthető.Turmix helyett én a botmixert részesítem előnyben, mert kevesebb mosogatni valót hagy maga után.Ez azért nem elhanyagolható szempont!Sütőtökből is főztem már többféle ízesítésű levest. A currys, kókusztejes mindég nyerő.Most a birsalma szezonban gondoltam egy merészet és összepárosítottam a kettőt.Valóban merészség volt, mert utólag kiderült, a birsalma elég karakteresen savanyú. Éppen ezért a megfelelő levesbetét kiválasztása is fejtörést okozott. Kaptam ötleteket és végül egy kissé ropogós állag mellett döntöttem.A leves valóban savanyú, olyan, mint a birsalma, nem olyan, mint az ecet vagy citrom. Kellemes, pikáns.A hozzávalók mennyisége egészen véletlenül alakult így, de
a leírás egyszerűbb lesz tőle, viszont az arányok változtatása ízlés szerint lehetséges.2 közepes hagymát összevágtam és olívaolajon megpároltam2 közepes krumplit felkockáztam és a hagymához adtam2 közepes birsalmát alaposan megmostam, kimagoztam, feldaraboltam és a hozzáadtam
az előzőkhözdiónyi friss gyömbért lereszeltem és beletettemsóztam, borsoztam frissen őrölt borssalegy liternyi húslevessel + 1/2 liter vízzel engedtem föl / volt a fagyasztóban/ és főztemKözben a sütőben megsütöttem a tököt és kb. 1/2 kg körüli mennyiséget vettem belőle.Azt eddig is tudtam, hogy savas közegben - paradicsomlé - nem párolódik meg a hagyma, hanem ress marad, de azt nem tudtam, hogy a krumpli sem fog
megpuhulni.Már pedig ez történt! A tök is megsült már, de a krumpli még mindég félig főtt maradt.a megsült tököt kikapartam a héjából és beletettem a levesbe1 ek. mild madras curryport adtam hozzá
1/2 ek. kurkuma port1 teáskanál cukrot / ez lehet, hogy még jobban kiemelte a savanyú ízt, pedig ez nem volt a szándék/
2 dl sűrű kókusztejet öntöttem bele, összeforraltam és pürésítettemElsőre szokatlanul pikáns ízt kaptam, hirtelen nem is tudtam, mit kezdjek vele?Néhány óra állás után mintha szelídült volna a savassága. Talán elég lenne egy darab birsalma is, de így is finom volt a leves.Végül a levesbetét egy ropogós--hogy legyen más állag is --pirított szeletelt mandula, pirított kókuszreszelék lett, finom tökmagolajjal meglocsolva.