Füstölt csülök sörrel locsolva

  • 2013.03.24.
  • 7

Sütöttem már csülköt máskor is, de füstöltet még nem. Nem tudom, miért, de most egy olyan szépet láttam , hogy meg kellett vennem.Igaz, közeledik a húsvét, de mi szertejük a sonkát, nem gond ha egész héten azt esszük. Nálunk nincs olyan, hogy mit kezdjek a maradékkal? Ezért aztán a csülök velünk jött!Megfőztem most is, mert így sokkal könnyebb jól megsütni.Amíg a szombati ebéd készült, addig volt ideje főlni és másnap alig volt vele gondom.A praktikusság jegyében szombaton készítettem el a párolt savanyúkáposztát, amihez cukrot pirítottam, köményt szórtam rá
és egy kevés alaplével öntöttem fel / főlt mellette a leves /Ha áll egy napot, jobban összeérnek az ízei.Hagymás krumplit készítettem hozzá, de kevés zsiradékon / kacsazsír / , mert úgy gondoltam, finomabb lesz, ha másnap majd ráöntöm a sült csülök sörös szaftját. Ez pontosan így is történt!A megfőzött csülökből kivettük a csontot, kettévágtam, megborsoztam és hagymakarikákkal bélelt, kacsazsírral kikent tepsiben néhány almagerezd társaságában megsütöttem. Erős hőfokon, hiszen a hús már teljesen puha volt.Egy 3 dl-es sör elég volt, ezt is három részletben öntöttem alá illetve
rá a húsra.Sajnos ennek a csülöknek nem lett a bőre mindenhol ropogós, de én ezt a füstölésnek tudom be. Ez néhol nemcsak rágós volt, de keményebb is.A hús viszont nagyon finom!