tavaszi retek

  • 2013.04.22.
  • 4

van az angol nyelvterületen egy "freezer pickle" elnevezés a nem-szobahőmérkéleten tárolható savanyúságokra. Talán hűtős savanyú elnevezést lehetne használni erre. A lényege hogy nem kell nagyon pontosan eljárni a befőzéskor, hiszen a végeredményt a hűtőben tároljuk (vagy lefagyasztjuk). Ez nem a télire eltevésről szól, hanem a fűszeres, roppanós, friss savanyított zöldségekről.
Naná hogy hónaposretek! 

Hozzávalók:
5-6 nagy csokor retek (ha pingpong labdánál kisebb, akkor úgy 30 szem)
3 közepes fej salotta hagyma
150ml víz
150ml 10%-os ecet
200g cukor
1,5tk só
2tk fekete mustármag
0,5-1tk gyömbérpor

A hagymát és a retket nagyon vékonyan legyalulom. Közben egy nagyobb lábasba felteszem a vizet, ecetet, cukrot főni, majd amikor a cukor elolvadt, hozzáadom a fűszereket és a gyalult retket-hagymát is. (Úgy tűnik mintha nem lenne elég a lé, de elég lesz) Addig melegítem amíg forrani nem kezd. Ekkor elzárom és üvegbe töltöm. Szobahőmérsékleten hagyom teljesen kihűlni, majd hűtőben tárolom amíg el nem fogy. Ha megmarad a léből, azt el lehet tenni salátákhoz öntetnek is akár.
Ez a mennyiség egy tele 7,2dl-s üvegnyi.
Egy nap után már nagyon jól összeérik, mindenféle szendvicset feldob, de köretnek is szuperfinom például grillezéskor.
.

.

.

.

.