Mandulás Sütőtök Lekvár

  • 2015.11.22.
  • 6

Az édes zöldségekből lehet édességet készíteni. Hívjuk őket egészséges édességeknek. Milyen édességnek alkalmas zöldséget ismerünk? Cukkini, répa, cékla, sütőtök......
Most jött el az ideje és a szezonja a sütőtöknek és a sütőtök lekvárnak. Sokféle sütőtök kapható mostanában, én a legegyszerűbbet használtam, amit "orange" vagy kanadai névvel is szoktak illetni. Vékony héjú, viszonylag könnyen tisztítható, édes, krémes belsejű. Jöhet a lekvár? Grazie Guilia
:)Hozzávalók 4 kisebb üveghez- 1 kg sütőtök, héj és magok nélkül mérve- 1 citrom leve- 300 ml víz- 1 rúd vanília magja- 250 gr nádcukor- 40 gr hámozott, szeletelt mandulaElkészítésA tököt megpucoljuk, magjait kiszedjük és kockákra vágjuk. Egy nagy edényben feltesszük főzni. Hozzáadjuk a citrom levet és a vizet. 35 percig, teljes puhaságig főzzük alacsony hőfokon. Gyakran kell keverni, hogy ne égjen oda. A sütőtök fajtájától függően több vagy kevesebb vízre lehet szükség.
Lehúzzuk a tűzről és botmixerrel pürésítjük.
Hozzáadjuk a cukrot és a vanília rúd kikapart magjait. és visszatesszük főni.Folyamatosan kevergetjük. Forrást követően elkezd sűrűsödni, kezd lekvárrá összeállni. Közben mennyei illatok mindenfelé a lakásban :)Amikor már majdnem készen van a lekvár állag, beleszórjuk a tisztított, aprított mandulát és további öt percet főzzük.
Csírátlanított, tiszta üvegekbe tesszük, lezárjuk, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá, jó kóstolást később, nagyszerű és különleges karácsonyi ajándék is lehet belőle.