Lángos

  • 2013.08.04.
  • 8

Ennek a lángosnak a története a következő. Mikor Anna még bölcsis volt Családi napot tartottak ahol palacsintát és lángost sütöttek számolatlanul a kicsiknek és szüleiknek. A bölcsi vezetője Gizike néni volt Anna csoportjának az egyik gondozója, és Anna imádta, minden reggel a nyakába mászott, annyira szerették egymást. Na tőle kaptam ezt a csodás lángos receptet. 10 perc alatt összeállítható és még másnap is süthető, nem szívja tele magát zsírral, kívül roppanós belül puha tésztája levett a lábamról. Azóta minden nyáron megsütöm, de idén csak egyszer, mert ez is nagy bűn a gluténmentesség ellen! :))) A Balatonon is ettünk, de ez messze lekörözi, érdemes kipróbálni!Hozzávalók:1 kg sima liszt1 tojás2 kis pohár kefir vagy tejföl vagy joghurt, mindegy (1 pohár 175 g)1 evőkanál só4 dl tej1 kocka friss élesztő (50 g)1 kiskanál cukor300-350 g disznózsír a sütéshez, mert így sokkal finomabb és egészségesebb! Felejtsük el az olajat, mert rákkeltő!Elkészítés:A tejet meglangyosítjuk a cukorral és belemorzsolt élesztővel összekeverjük, majd szalvétával letakarva 10 percig félretesszük felfutni.A lisztet egy nagy tálban összekeverjük a sóval, hozzáütjük a tojást, beletesszük a kefírt, majd a felfutott élesztőt és kézzel összegyurmázzuk. Ragacsos tésztát kapunk! Szilikonlapáttal az edény faláról a tésztához dolgozzuk a felragadt részeket is.1 órát meleg helyen kelesztjük vagy estére folpackkal letakarva a hűtőbe is tehetjük.Kelés után vagy másnap átgyúrjuk a tálba, liszt nélkül.Egy nagyobb teflon serpenyőben disznózsírt olvasztunk. Nagylángon és nagy karikán vagyis lángterelőn sütöttem.Jól bezsírozott kézzel (Én olvasztottam külön zsírt és abba mártogattam a kezem.), a teniszlabdánál kicsit kisebb darabokat szakítunk le a tésztából, és az ujjainkkal húzogatva körbe-körbe forgatva megnyújtjuk.Egy kicsit lecsípve és a zsírba dobva győződjünk meg arról, hogy forró-e a zsír, ha rögtön pezsegni, buborékozni kezd akkor süthetünk.Beleteszünk 1 vagy kettő kinyújtott tésztát és két villával kicsit széthúzzuk kilyukasztjuk, hogy sülés közben, mikor felhólyagosodik, ne robbanjon szét és ne okozzon a szétfröccsenő forró zsír balesetet! Pár perc alatt pirosra sütjük mindkét oldalát.Papírtörlőre szedjük ki, fokhagymával, de tejföllel és sajttal is tálalhatjuk, sőt van aki lekvárral eszi, de akkor szerintem kevesebb só kell a tésztájába! :)Jó étvágyat!