Tejes-vajas graham zsemlék

  • 2013.04.14.
  • 5

Krisztinél (Illéskrisz Konyhája) láttam azt a csábító fotót, amin egy gyönyörű ropogós kenyérke pihent. Pár nap múlva a finom gulyásleves mellé nem is volt kérdés, hogy mit fogok készíteni.Nálam zsemle formát öltött és mivel a többi zsemléhez hasonlóan nagy sikert aratott, így naná, hogy felrakom a repertoárba. Köszönjük Kriszti, finom ebédünk volt! :)Gyönyörködjetek és próbáljátok ki! :)
Hozzávalók:200 g graham liszt350 g sima liszt2 dl langyos víz1 dl tej25 g friss élesztő (fél kocka)1 csapott evőkanál só1 kiskanál cukor2 evőkanál olvasztott tea vajolvasztott vaj a lekenéshezElkészítés:A tejet meglangyosítjuk, majd egy evőkanál lisztet, és 1 kiskanál cukrot, meg az belemorzsolt élesztőt összekeverjük és letakarva félretesszük kb. 10 percre, hogy felfusson.A liszteket tálba szitáljuk és összekeverjük a sóval.Ha felfutott a kovász akkor hozzáöntjük a liszthez, beletesszük az olvasztott vajat, a vizet és tésztát dagasztunk. Letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.A sütőt előmelegítjük 200 fokra.A tésztát jól átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk.Zsemléket formázunk, majd egy sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Keresztbe megvágjuk a tetejüket, olvasztott vajjal lekenjük és magokkal meghintjük. Ez el is maradhat mert sülés után nekem mind lepotyogott róla. Valószínű, hogy ha tojással kenjük akkor van mihez hozzáragadjanak. :)Nem kell újra keleszteni, hanem mehet a sütőbe 200 fokra.Kb. 20 perc alatt megsülnek, nagyon nem pirul meg a tetejük, ezért vigyázzunk nehogy túlsüssük.Egyben is megsüthetjük, kenyérformára igazítva, és a magokat a dagasztás vége felé a tésztába is keverhetjük.
Jó étvágyat!