Brióskoszorú
- 2016.03.20.
- 8
A recept megjelent a KifÅ‘ztük márciusi számában isHozzávalók 24 cm-es tortaformához50 dkg liszt2,5 dkg friss élesztÅ‘1 tojás2,5 dkg cukor4 dkg méz2 dl langyos vÃz1 csipet sóa tetejére:1 evÅ‘kanál méz1 teáskanál forró vÃzA lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készÃtünk, és beleöntjük a vizet. Az élesztÅ‘t belemorzsoljuk, megszórjuk a cukorral. 10 percig pihentetjük. Beletesszük a többi hozzávalót is, és kidagasztjuk; rugalmas, kissé feszes tésztát kell kapnunk. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borÃtjuk, és 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd egy 12 cm-es formával 16 korongot vágunk ki belÅ‘le. (Nyújtás elÅ‘tt ketté is vehetjük a tésztát, Ãgy könnyebben elfér a munkalapon. A leesÅ‘ részeket összegyúrjuk, kevés pihentetés után újra szaggatjuk. Ãgy lesz meg a 16 korong.) Egyszerre 4 korongot sorban egymásra rakunk úgy, hogy kissé fedjék egymást. A rövidebb oldal felÅ‘l feltekerjük, és óvatosan meghengergetjük a táblán. Az Ãgy kapott rudat középen kettévágjuk, és a vágással lefelé a sütÅ‘papÃrral bélelt formába rakjuk egymástól 2-3 cm távolságra. A 16 korongból 4 rudat formázunk, Ãgy
összesen 8 rózsaforma lesz. Langyos helyen kelesztjük 20 percet, majd 180 fokra elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben sütjük 20-25 percet. Sütés után azonnal lekenjük a méz és a forró vÃz keverékével. Langyosan kÃnáljuk.