Rácos tarja

  • 2013.07.01.
  • 5

Ma egy tepsis egytálételt sütöttem ebédre, sajnos nem a könnyű ételek kategóriájába tartozik, de legalább nem kellett órákat a konyhában töltenem és nem volt utána sok mosogatnivaló sem. Készítés közben motoszkált a fejemben, hogy kik is voltak azok a rácok, akikről az étel a nevét kapta, így utána néztem a wikipédiában. A szerbeket nevezték így a 19. század előtti időkben. A név a szerbiai
Raška
nevű város nevéből ered, amelyből a Ratka ( Rascia, Rácország) mint tartományi elnevezés, valamint a rácok megnevezés keletkezett. Később a törökök elől menekülő, Magyarországra érkező szerb betelepülteket nevezték rácoknak. Ma is több település őrzi a rácok nevét: pld.: Rácalmás, Ráckeresztúr, Ráckeve. A szerb konyha pedig olyan nemzetközi hírű ételeket adott a világnak, mint az ajvár, burek, gyuvecs, csevabcsicsa, gibanica. De visszatérve a recepthez, kicsit variáltam rajta. Az eredeti változat nem ír sem fokhagymát, sem bacon szalonnát az elkészítéséhez, de mivel ezek voltak itthon és jónak véltem, így belekerültek az ételbe. Nagyon laktató fogás, egy pohárka bor elkél utána.Elkészítési idő: 90 percHozzávalók:1 kg csont nélküli tarja10 dkg bacon szalonna3 g fokhagyma1 kg burgonya3 paradicsom3 paprika2 nagy vöröshagyma2 dl tejfölsóborspirospaprikakis kanál olajElkészítése:1.
A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, enyhén klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.2.
A burgonyát és hagymát megtisztítjuk, a paradicsommal, paprikával együtt vastagabb karikákra vágjuk.3.
Egy mélyebb tűzálló edényt vagy tepsit vékonyan kiolajozunk, az aljára fektetünk néhány szelet bacon szalonnát.4.
Rétegenként beleterítjük a burgonyát, hagymát, paprikát, paradicsomot, sózzuk.5.
A tetejére tesszük a hússzeleteket, rányomjuk a fokhagymát, kicsit beledörzsöljük a húsba.6.
Fóliával lefedve kb 1 órát sütjük 200 - 220 C fokon, félidőben megforgatjuk a húsokat.7.
Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát, pirospaprikával elkevert tejföllel meglocsoljuk, - tehetünk rá egy szelet bacon szalonnát - sütőbe visszatolva átsütjük.

Az Otthon Ízei