Tárkonyos húsgombócleves

  • 2014.02.10.
  • 0

A vasárnapi ebéd nyitánya volt ez a finom, zöldségekkel gazdag gombócleves. Imádom a tárkony ízét, a családnak is ízlett. Én nem szeretem citromosan, ezért csak a leves mellé kínáltam pár szeletkét a gyümölcsből, ki-ki ízlése szerint savanyíthatta. Hozzávalók 6 főre: 25 dkg zöldbab20 dkg zöldborsó15 dkg gomba2 nagyobb szál sárgarépa3 közepes krumpli1 közepes fej vöröshagyma2 ek étolaj1 púpos kk só1 nagy csipet bors1 tk morzsolt tárkony1 púpos ek liszt3 dl főzőtejszín (20%-os) Gombóchoz: 20 dkg darált sertéshús1 egész tojás3 csapott ek búzadara1 kk morzsolt petrezselyemlevél1 nagy csipet só1 csipet őrölt bors Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A sárgarépát karikára, a krumplit kockára vágjuk. A gomba, ha konzerv, átmossuk, lecsepegtetjük, ha egész, akkor vékony csíkra vágjuk. A vöröshagymát felkockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldségeket, jól átforgatjuk. Felengedjük vízzel. Meghintjük a sóval, borssal, tárkonnyal. Közben a gombócokhoz a húst egy tálkába rakjuk, hozzáadjuk a tojást, a búzadarát és a fűszereket. Jól összeforgatjuk és hagyjuk addig pihenni, míg a levesben a zöldségek meg nem puhulnak. Majd egy kis kanál segítségével apró gombócokat szaggatunk a levesbe. Ezek mérettől függően 10-15 perc alatt tökéletesen megfőnek. Közben a lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, hígítjuk pár ek leveslével, majd a levesbe csorgatjuk. Ha felfő, elzárhatjuk. Meleg kínáljuk.