Szilveszteri háromsajtos keksz
- 2021.01.04.
- 9
Mivel szilveszterre készültek ezek a háromsajtos kekszek, próbáltam négylevelű lóhere formát adni nekik, de bármilyen kiszúrót használhatunk, sőt rudakat is formázhatunk a tésztából. Nagyon finom volt, az utóbbi idők legfinomabb sajtos keksze, amit készítettünk. Szégyen vagy nem, de annyira ízlett, hogy csak 5 darab maradt szilveszter éjszakájára, pedig csak előző nap sütöttük. :D A karácsonyi édes sütemények után, nagyon jól esett ez a finom sajtos keksz, csak kár gyorsan elfogyott. :)Hozzávalók:- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt- 5 dkg darált olajos magkeverék (dió, kesudió, földimogyoró, mandula)- 1 tk só- 1 tk sütőpor- 10 dkg kockára vágott hideg vaj- 6 dkg reszelt sajtkeverék (Mozzarella, Edam, Cedar)- kb. 5 dkg görög joghurtTetejét lekenni: - 1/2 enyhén felvert tojásfehérjeTetejét megszórni: - szezámmagElkészítés:A száraz hozzávalókat egy keverőtálba mérjük, és elvegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a kockára vágott hideg vajat. Rászórjuk a reszelt sajtkeveréket, és összegyúrjuk annyi joghurttal, hogy összeálljon a massza.Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát.Ezután enyhén lisztezett felületen kb. 0,3-0,5 cm vastagságúra nyújtjuk és tetszőleges formával kiszúrjuk. Én a legkisebb szív alakú kiszúrót használtam, majd 4-4-et sütőpapíros tepsin egymással szembe helyeztem, egy kicsit össze is nyomtam a csücskénél, kialakítva így a négylevelű lóhere formát.Lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével majd megszórjuk szezámmaggal.Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!A tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.
A szerzőről
Kipróbált és bevált receptek