Kávés - mogyorótorta

  • 2016.10.03.
  • 0

A férjem kedvenc íze a csoki és a mogyoró....de most valamit változtatni akartam.Így lett
a csokiból kávé :)Egy intenzív ízű kávés - mogyorós könnyű mousse jellegű torta lett a végeredmény.Ezt is nagyon szerette.
























Hozzávalók a piskótához( 28cm):- 9 tojás- 5 ek. liszt- 2 ek. étkezési keményítő- 2 ek. holland kakaóporKrém:
- 4 dl tej
- 2 ek. jó minőségű szemes kávé(Café Frei)- 6 dkg vaníliapuding- 3 ek. cukor- 3 ek. török mogyorókrém/nem csokis/ vagy
pirított darált mogyoró- 1 ek. kávélikőr vagy whisky/elhagyható/- 6 dl habtejszín-2 ek. porcukor- 2 csg.zselatinfixDíszítés:- mogyorógrillázs/5 dkg cukor és 8 dkg pirított mogyoróból készült/- 4 dl habtejszín- 2 kk.porcukor- 2 habfixáló- étcsokiba forgatott mogyorószemek/3 dkg étcsokit megolvasztottam és beleforgattam a mogyorószemeket.Sütőpapírra tettem dermedni./A piskótát vagy egyben megsütöm és hűlés után 3 felé vágom vagy egyenként 3 lapot sütök.A krémhez a
tejet forráspontig hevítem,majd hozzáadom a mozsárban durvára tört kávészemeket.Amíg hűl a tej, a kávé
fantasztikus aromája kioldódik.Kb. 1-2 óra után leszűröm és ezzel a tejjel készítem el a krém alapját.A pudingot és a cukrot lassan felöntöm a kávés tejjel miközben csomómentesre keverem.Felteszem a tűzre és állandó keverés mellett besűrítem.Folpackkal letakarom és hagyom kihűlni.Felverem a tejszínt a cukorral és a zselatinfix-el.A kávés pudingot robotgéppel habosítom(mert elég kemény a krém) hozzáadom
a mogyorókrémet
és a likőrt.Aztán spatulára váltok és belekeverem a tejszínhabot.A krémet háromfelé osztom.Két nagyobb és egy kisebb adagra. A kevesebbet dobozba rakom és a hűtőbe teszem a díszítésig.Az első lapot beleteszem a tortagyűrűbe.( Aki szeretné az meglocsolhatja egy kis kávélikőrrel vagy kávéval a még intenzívebb kávés ízért:)Megkenem a krémmel,ráteszem a következő lapot,újra krém majd lezárom az utolsó tortalappal.Letakarom és hűtőbe teszem néhány órára vagy egy éjszakára.Másnap lecsatolom a tortagyűrűt , megkenem az oldalát a maradék krém felével.Egy alufóliacsíkra rászórom a grillázst , majd a tortát az oldalára fordítva végiggörgetem mint egy kereket.Így nagyon klasszul ráragad elegendő mennyiségű grillázs.A torta stabil,nem esik szét.A tetejére kenem a maradék krémet.Majd kedvemre díszítem.( Sajnos a kávéval való megszórás nem olyan lett mint szerettem volna....ráolvadt a kávé,így elég egyhangú lett a felület...de az íze mennyei volt.)A fotó pedig telefonnal készült,mert az obim nyaral.....:)