Török fügepuding (Incir Uyutmasi)

  • 2023.04.01.
  • 3



Az Incir Uyutmasi – szabad fordításban álmos füge – tulajdonképpen nem más, mint egy természetes sűrítőanyaggal sűrített tejtermék. A lényege, hogy a tejhez kevert aszalt füge héjában található pektin besűríti a tejet, és ebből keletkezik egy fantasztikus finomság, amely része a tradicionális török gasztronómiának. Igaz, ők hagyományosan kecsketejjel készítik, de nálunk népszerűbb azért a tehéntej még mindig.






Mivel nagyon szeretem a fügét, gondoltam, kipróbálom ezt a különlegesnek ígérkező receptet, amelyet tejes mivolta és állaga miatt egyszerűen török fügepudingnak nevezek csak, mert az sokkal gusztább, mint az „álmos füge”. Azt mondják egyébként, hogy ez amúgy aludt tej, mert hogy a meleg tej megalszik a folyamat közben, de én nem hiszem, hogy mindössze pár óra alatt ez tényleg bekövetkezne, maximum esetleg csak beindul a folyamat. Na de elég is volt ennyi a szövegelésből. Jöjjön, aminek jönnie kell!



Előkészületek: 10 perc
Elkészítés: 20 perc
Összesen ennyi idő: 30 perc
Adag: 5 pohár


Hozzávalók a török fügepudinghoz:

20 dkg aszalt füge1 liter 3.5%-os tej200 ml 30%-os tejszín
(opcionális)

1 teáskanál őrölt fahéj8 dkg darált dió (a tálaláshoz)5-6 teáskanál szőlőmelasz (vagy juharszirup) a tálaláshoz (opcionális)


Török fügepuding:


Az aszalt fügékről távolítsuk el a kemény szár részeket, majd nagyjából hat darabra vágjuk fel mindegyiket. Egy órára áztassuk be annyi meleg vízbe, amennyi éppen ellepi. Ezt követően szedjük ki száraz papírtörlőre, és hagyjuk megszáradni. Eközben a tejet melegítsük fel annyira, hogy az ujjunkat beledugva meleg legyen, de még ne égesse meg a bőrünket. Vegyük le a tűzről a tejet. A feldarabolt aszalt fügét tegyük egy tálba, adjunk hozzá egy merőkanál meleg tejet, és botmixerrel pépesítsük. Ha nincs botmixer, elvégezhetjük ezt turmixgépben vagy forgó késes aprítóban is. Amikor elég pépes, adjuk hozzá a fahéjat és a pépet a meleg tejhez, majd keverjük össze jó alaposan. Töltsük kis tálkákba a leendő pudingot, majd mindegyiket takarjuk le egy textillel (pl.: konyhai törlőkendő). Hagyjuk így pihenni nagyjából három órát szobahőmérsékleten, hogy összeérjen, végül tegyük egy éjszakára hűtőbe.



Ennek a receptnek a tej magas zsírtartalma a lényeg. A hozzávalóknál 3.5%-os tejet írtam, mert boltban ez a legzsírosabb tej, ami kapaható. Ha tudunk venni fölözetlen házi tehéntejet, akkor az mégjobb választás. Amennyiben bolti tejből dolgozunk, de szeretnénk sűrűbbre, krémesebbre készíteni a török fügepudingunkat, akkor 800 ml tej + 200 ml 30%-os tejszín keverékét is használhatjuk. Mi így készítettük egyébként a képen látható török fügepudingot.







Másnap darált dióval meghintve és néhány cseppnyi szőlőmelasszal a tetején tálaljuk. Garantáltan ízleni fog mindenkinek (ha elegendő szirupot teszünk rá, ugyanis anélkül nem eég édes)! Díszítésnek mi darált diót használtunk, de lehet helyette darált mandula, darált pisztácia is akár. Ha nem mindenki szereti a fahéjat a családban, akkor azt sem muszáj belekeverni, lehet a tetejét megszórni is vele. Szőlőmelasz helyett pedig akár juharszirupot is használhatunk, talán azt beszerezni is könyebb. Mi is juharszirupot használtunk.