Krémes hullámos krumplitorta

  • 2023.04.01.
  • 7

Nem tudtam nevet adni ennek az ételnek. Kicsit fura, de szokatlansága meglepő finomsággal párosul. Az interneten láttam, majd változtattam rajta és elkészítettem. Mindig ugyan azokat az ételeket készítjük krumpliból, de lehet máshogyan is tekinteni rá, nem csak megszokásból. A receptet formálhatjuk tovább ízlésünknek megfelelően, ez tipikusan az az étel, amely elbírja a saját ötleteinket (szalonna, hús, zöldségek). Ez egy alap, egyszerű, gyors, finom. Magában is fogyasztható, de kitűnő köret húsok mellé. Csak nem tudom minek nevezzem el...Vega recept.Hozzávalók (egy kb 30 cm átmérőjű pitesütő formához, 4-6 személyre):6-8 nagyobb szem krumpli3 dl natúr görög joghurt (a sima nem jó, akkor inkább 12 %-os tejföl)3 evőkanál finomliszt3 egész tojás1,5 dl étolaj1/2 zacskó sütőpor1 teáskanál sóolívaolajborsElkészítése:A krumplit megtisztítjuk, majd 2*2 cm-es darabokra vágjuk hullámosan vágó késsel (mert úgy jobban néz ki, ha nincs, akkor sima kés is jó). Célszerű a felvágott krumplikat a sütőtálba próbálni, hogy tudjuk elég lesz-e, ha majdnem a pereméig ér, akkor elég lesz.Elkészítjük a szószt (itt szárnyalhat a fantázia...). A joghurtot, lisztet, tojásokat, étolajat, sütőport, sót és frissen őrölt borsot csomómentesre keverjük, majd a krumplira öntjük, alaposan összeforgatjuk és az olívaolajjal kikent sütőformába rakjuk. Szépen elegyengetjük, majd az előmelegített 160 °C-os sütőbe toljuk kb 45-60 percre. Nem lehet pontos időt mondani, mert a krumplitól függ, hogy milyen gyorsan puhul. 45 perc azért eséllyel kell, ekkor egy kés hegyét beleszúrjuk, ha beleszalad, akkor már puha. Ha a krumpli már puha, de a teteje még nem elég színes, akkor magasabbra vesszük a hőt és pirítjuk
egy kicsit (itt megint mehetünk ízlésünk szerint, akár mehet rá reszelt parmezán pl).Igazából ennyi. Magában, vagy köretként. Vagy tortának olyannak, aki nem szereti az édességet. Nem? De...