Édesburgonyás gulyásleves

  • 2018.03.13.
  • 5

A gulyásleves elfogyasztása már dögevő koromban súlyos erkölcsi dilemmát okozott. Lelki füleimmel ugyanis hallottam a népviseletbe öltözött, bajszos illető keserves üvöltését, amint épp megkísérlik forró bográcsba tuszkolni őt. Nos, a veganizált verzió hatására radikálisan csökkent a gulyásokkal szemben elkövetett atrocitások száma, és arra biztatok mindenkit, hogy ezután is hagyja békén őket a pusztában strázsálni!
Ezt elősegítendő, készítsük elő az alábbiakat:
1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 nagyobb édesburgonya1/2 fej paradicsom1/2 zöldpaprika4-5 ek felkockázott szejtán (elkészítés pl. itt)1,5-2 l zöldségleves-alaplé (ennek hiányában 1,5-2l víz és 1ek szárított zöldségkeverék)1 ek paradicsompüré1 ek pirospaprika (lehetőleg füstölt)1 tk csípős fűszerpaprika1 tk őrölt kömény1 nagyobb sárgarépa1 nagyobb fehérrépasóHagyma felkockáz, olívaolajon üvegesre párol, enyhén megsózza, felaprított fokhagymát hozzápasszít, felkarikázott sárga és fehérrépa érkezik hozzá. Felkockázott paprika-paradicsom hozzáad. Ezt pár percig kevergeti közepes lángon, hozzáadja a főtt szejtánt, a paradicsompürét, a köményt, a fűszerpaprikákat, majd az egész rahedlit felönti az alaplével. Ha már majdnem forr, hozzáadja a felkockázott édesburgonyát, és puhára (ám nem lötyire) főzi. Tviszt!