Sajtos pogácsa, a nagyi titkos receptje szerint

  • 2018.05.27.
  • 0


Kislányként álltam a konyhában köténnyel a derekamon és mosolyogva vártam a pogácsa sütést. Liszttel hintettem be a fából készült nagy gyúródeszkát. Megmértem a régi mérlegen a hozzávalókat, majd összegyúrtam a tésztát, emlékszem a nagymamám csak a  végén segített be, hogy összeálljon a tészta. Minden mozzanat érdekelt és szerencsés voltam, mert szinte minden munkafázisban részt vehettem.  A nagymamám egy pillanatig nem aggódott azon,  hogy elrontok-e valamit, ha valami nem sikerült megmutatta újra és együtt kijavítottuk. Szerettem közös  sütések vidám hangulatát, a sütőből áramló sült sajt illatát. A kisült pogácsákat a tepsiből szétválogattuk a “csúnyábbakat” ettük meg elsőként és szebbeket félretettük a többieknek. Büszke voltam minden egyes elkészült pogácsára, aminek az ízét a mai napig fel tudom idézni. A következő recept nem gluténmentes, egyszerűen a nagyié, amit még most is közel a nyolcvanhoz  ugyanígy készít el. Következzen, hát a titkos családi recept!
Hozzávalók:0,5 kg liszt25 dkg ráma1 ek. zsír2 tojás sárgája2, 5 kg élesztő1/2 dl tej1 tk. cukor2 dl tejföl15 dkg trappista sajtsó

Elkészítés:
Egy bögrében langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A mérlegen kimért lisztet beleöntjük egy nagy tálba és a Rámát szétmorzsoljuk  benne, pici sót szórunk bele, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt majd a zsírt, a tejfölt és végül összegyúrjuk. A tésztát körülbelül egy órán át konyharuhával letakarva pihentetjük, a tésztának duplájára kell megkelnie. Enyhén lisztezett deszkán körülbelül egy centiméter vékonyra kinyújtjuk, majd a tészta tetejét bevágjuk és pogácsákat szaggatunk. A  kiszaggatott pogácsákat kivajazott és liszttel megszórt tepsikbe tesszük, a tetejét megkenjük a felvert tojássárgájával végül megszórjuk trappista sajttal. Előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük.

Jó étvágyat!

Címkék

Desszertek