Sajtos hagymás kenyér

  • 2017.12.01.
  • 2

A Japán kenyerek inkább kalácsra emlékeztetnek  Sokszor elintézik azzal hogy a japán kenyér olyan mint az angol fehér kenyér. Az igaz hogy a 19. század közepéig a rizs volt a legfőbb élelmiszer, és csak ezután alakulnak az első pékségek európai mintára. 
A japán kenyérhez alacsony sikér tartalmú lisztet használnak, és tejjel, tejszínnel, tojással és vajjal, készül, ez adja a puhaságát, de egyben tömörebb az állaga azaz nem olyan mint egy foszlós kalács. És vannak különböző töltelékekkel  készült változatok, mint ez a sajtos hagymás kenyér. 

Hozzávalók 2 kis kenyérhez
2 csésze liszt
1,5 teáskanál élesztőpor
1,5 evőkanál cukor
1 teáskanál só
2 tojás
100 ml tej
30-50 ml víz
3 teáskanál puha vaj
3 teáskanál rizs vagy szezám olaj
A töltelékhez:
1 közepes hagyma vékony szeletekre vágva
50 g félkemény sajt kis kockákra vágva
20 g félkemény sajt durvára reszelve
 
Elkészítés:
Az élesztőport elkeverjük a tejben, a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, cukrot, sót, és annyi vizet hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Amikor összegyúrtuk, fokozatosan hozzáadjuk a vajdarabkákat és az olajat és jól kidolgozzuk a tésztát. Egy cipót formálunk, megkenjük olajjal alul felül és egy tálban fóliával lefedve hagyjuk fél-egy órát kelni, amíg a tészta a duplájára nő.

A megkelt tésztát két részre osztjuk, mindegyiket téglalappá kisodorjuk, megszórjuk a hagymaszeletekkel és a sajtkockákkal.

Kétfelől középre hajtjuk a tésztát, majd még egyszer egymásra hajtjuk.

Az így kapott tekercset félbevágjuk, egy sütőpapírral bélelt formában egymás mellé fektetjük és a tetejét ollóval 3 helyen bevágjuk.

Megszórjuk a reszelt sajttal és hagymaszeletekkel.

Fél órát hagyjuk kelni meleg helyen, majd a 180 fokosra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük.
Még melegen felszeleteljük.