Zellerkrémleves zellerszárral és szárított trombitagombával

  • 2017.11.07.
  • 0

A krémleveseket sokan azért szeretik mert úgymond nem kell rágni. Ennek a levesnek, csak az alapja krémes, és a vékony szárzeller szeletek, a trombitagombával már darabosak. Annak való aki a krémlevesbe is mindig tesz valamit. Vajban pirított kenyérkockákat, tésztát, vagy bármilyen más levesbetétet.
Azért ne feledkezzünk meg arról hogy az emésztés a szájban kezdődik, és nagyon fontos hogy minden falatot jól megrágjunk, azt is ami nem darabos, és így a krémleveseket is. Még a víz felszívódása is másképpen történik ha kis kortyokban isszuk, és összekeveredik a nyállal, azaz megrágjuk. Mint ahogyan a nyers leveket is célszerű "megrágni". Erre van egy jó kínai mondás: 

a szilárd táplálékot idd a folyékonyat rágd


A zellerszár az univerzális zöldség, mindennel társítható, nyersen és főzve egyaránt. Megnyugtatja a gyomor melegét, ami rendszerint fejfájásban, megnagyobbodott étvágyban, és mértéktelen evésben nyilvánul meg.
A hagyma ne feledjük igen tápláló, ha fogyókúrás ebédnek szánjuk ezt a levest csak egy két kis mogyoróhagymát használjunk.A téli időszakban nagyon jó a megfázásos betegségek kikúrálásához. Ebben a levesben a borssal együtt kiegyensúlyozza a zellerszár hűtő tulajdonságát.
Hozzávalók 2 adaghoz
1 evőkanál vaj, vagy olíva olaj
1 közepes vöröshagyma
300 g gumós zeller 
1 szál szárzeller 
5-6 db szárított trombita gomba (fekete fűszergomba) beáztatva

frissen őrölt fekete bors, és szerecsendió
citrom
petrezselyem vagy zeller zöldje

Elkészítjük a zellerkrémlevest. Többnyire vajjal szoktam készíteni, amitől még finomabb lesz, és ha a végén belekeverünk egy darabka hideg vajat, amikor már levettük a tűzről, akkor még krémesebb, selymesebb állaga lesz a levesnek.
A felolvasztott vajban megpároljuk az apróra összevágott hagymát, beletesszük a lereszelt zellergumót, és felöntjük 4-5 dl vízzel, vagy zöldség alaplével  A zellert darabokra is vághatjuk, csak akkor lassabban fog megpuhulni. Amikor megfőtt a zeller, hagyjuk kicsit hűlni, majd pépesítjük, turmixban, vagy botmixerrel. Újból felforraljuk.
A zellerszárat nagyon vékonyra szeleteljük, és a beáztatott trombita gombával együtt a leveshez adjuk. A gomba áztatólevét is beleönthetjük, ettől még ízletesebb lesz, viszont sötétebb színt eredményez. Még további 4-5 percig főzzük, addig míg a zellerszár nem fő szét, hanem egy kicsit roppanós marad. Sózzuk, fűszerezzük, kis citromlével ízesítjük, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott zöldekkel..