Édesburgonya gratin

  • 2017.10.13.
  • 7

Az édesburgonya avagy batáta, arról nevezetes, hogy megszokott ételeinkben kiválthatjuk vele a burgonyát. Még egy ilyen nagy klasszikus mint a burgonya gratin is fantasztikus lesz batátából, sőt ha van többféle színű batátánk akkor  látványban messze meg is előzi azt. A látványt növelhetjük a gratin magasságával, ehhez vagy kisebb tálba rakjuk, vagy a megadott mennyiség kétszeresével dolgozzunk. A különböző színek, különböző ízeket rejtenek, de a hosszú sütés alatt mintegy eggyé vállnak. Eredményképpen egy nagyon komplex ízvilág tárul elénk a tányéron. A lila színt az aljára tettem, de az öntettel sülés közben "felkúszott" és némileg elszínezte a következő fehér réteget, aki szeretné ezt elkerülni maradhat a fehér narancs változatnál.

Hozzávalók:
4-5 közepes batáta (fehér,narancssárga, lila)
4 dl tejszín 
100 g mascarpone
2 tojássárgája (elhagyható)
1 evőkanál vaj
200 g comté, vagy más nem túl illatos sajt, ugyan már kecskesajttal is készítettem, és talán ez lett a legfinomabb)
1 g fokhagymapor, vagy 2-3 gerezd fokhagyma tejszínben megfőzve, pürésítve
só, fehér bors, szerecsendió
Ha szeretnénk formákat kivágni a tálaláskor akkor ajánlom kibélelni sütőpapírral a tálat.
A tejszínbe belekeverjük a fűszereket, sót, mascarponét, tojássárgákat.

A batátákat megtisztítjuk, 2 mm-es karikákra gyaluljuk.

 
Lerakunk a fehér batáta szeletekből egy réteget, úgy hogy azok 1-2 mmm-t takarják egymást.

Megöntözzük a tejszínes szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, majd következik a narancsszínű batátából egy réteg, és így fojtatjuk a rétegezést amíg el nem fogynak a hozzávalók.
Egy fóliával lefedve betesszük a 180 fokos sütőbe 30-40 percre. A fóliát levesszük ha szeretnénk a tetején is sajtot azt most reszeljük rá és még 10 percre tegyük vissza a sütőbe (amíg a tetején a sajt szép aranybarna lesz,
Legegyszerűbb kockákra vágva kitálalni. Ha szeretnénk kiküszöbölni a rétegek esetleges szétcsúszását, akkor a sütőből kivéve 10-15 percet várjunk a tálalással.