Mentás uborkasaláta eperrel

  • 2017.06.24.
  • 2

A  legjobban hűsítő saláta. Az uborka ezen kívül kiváló szomjoltó, és mindenféle gyulladásos állapotot hűt kívül és belül egyaránt. Jó az erős napozás okozta leégésre. Levével, vagy a lereszelt nyers uborka péppel megnyugtathatjuk a leégett bőrfelületet. Belsőleg bármilyen étel formájában kifejti áldásos hatását.

Attól függően milyen bogyós gyümölcs áll rendelkezésre alátánk készülhet málnával, piros és fekete ribizlivel, áfonyával, vagy gránátalmával,
Hozzávalók:
100-120 g uborka
2 evőkanál friss menta összevágva
20-30 g friss eper
1 evőkanál friss citromlé
2 evőkanál friss narancslé
csipetnyi őrölt erős paprika
1 evőkanál dió olaj
Az uborkát héjastól használjuk fel. A héjban ok klorofill és szilícium található ezért szerencsés ha nem dobjuk ki, hiszen még önállóan is felhasználható például jégkása formájában. Megmossuk, leszárítjuk, 7-8 centis darabokra vágjuk, és hosszában gyaluval vagy mandolinnal vékonyra szeljük. Nem sózzuk be!
Az epret lecsumázzuk és szép szeletekre, vagy félbe vágjuk. Az uborka szeletek közé keverjük, az eperszeleteket, ha van időnk kirakhatunk valamilyen formát belőlük.

A  citromlevet, narancslevet kikeverjük az olajjal, hogy egy selymes emulziót kapjunk, majd közvetlenül tálalás előtt belekeverjük az összevágott mentát, és meglocsoljuk vele a salátánkat.