Cukkinis halleves rizzsel

  • 2017.05.02.
  • 9

 

Ez a leves biztos a kedvencek közé kerül. A keleti fűszerek — curry, chili, lemon grass azaz citromcirok — ennek a könnyű és egyszerű ételnek is egzotikus jelleget ad. A kurkumától üde sárga színt kap. A felhasznált cukkini minél kisebb és zsengébb legyen, a rizsfajták közül a jázmin rizst, vagy a kerek szemű rizst ajánlom hozzá. 

2 adaghoz:50g rizs2 evőkanál olíva olaj1 nagy fej vöröshagyma1 szelet friss gyömbér1 evőkanál curry por½ teáskanál kurkuma½ teáskanál frissen őrölt bors½ zöld chili paprika 300g cukkini 1l zöldség alaplé, hal alaplé, vagy víz300g tengeri halfilé2 evőkanál fehérbor½ citrom levepetrezselyemzöldjeVARIÁCIÓKNéhány karika friss citromcirok (lemon gras még egzotikusabbá teszi a levest. 1.    A jól megmosott rizst bő forró vízben feltesszük főni, ügyeljünk rá, hogy szét ne főjön. Amíg elkészül a leves pont kész lesz – ez 15 percet vesz igénybe – leszűrjük és félretesszük.2.    A hagymát, és a gyömbért apróra vágjuk, a cukkinit kockákra.3.    Egy nagy lábasban felmelegítjük az olajat, beletesszük a gyömbért, amikor sistereg, megfuttatjuk rajta a hagymát is, majd hozzáadjuk a fűszereket. Vigyázunk, hogy meg ne barnuljon a hagyma, mert ízében és látványában is más jelleget ad a levesnek.4.    Felöntjük a zöldséglével, hal alaplével, vagy utolsósorban vízzel, ha nem készültünk elő. Amikor felforr, beletesszük a nagy halkockákat, ha habja lessz azt egy szűrőkanállal leszedjük, majd a cukkini kockákat, még 5 percig főzzük, beleöntjük a bort, a főtt rizst, és még egyet forralunk rajta, majd rögtön  levesszük a tűzről, végül hozzáadjuk a citromlevet.5.    Tányérokba merjük, az apróra vágott petrezselyemmel, vagy koriander zöldjével megszórjuk.
TANÁCSAmennyiben van elegendő időnk a leves előkészítésére a halfilét, meglocsoljuk citromlével, lefedjük, és 30 percig hagyjuk pácolódni. A halfilé gyenge savanykás árnyalatot kap, nem esik szét, és ruganyos marad a főzés után is.Könnyebben emészthetővé válik. Sáfránnyal is szoktam készíteni.