Málnás, mandulakrémes pite

  • 2018.08.23.
  • 9

Eredetileg szilvával terveztem sütni valami hasonlót, de aztán a málna jelezte a hűtőből, hogy még nyár van. Igaza  volt. Az ősz így is, úgy is nyerésre áll, minek siettetni.Ízig-vérig nyári sütemény született, olyan illattal, hogy komoly meggyőző munkámba került, hogy ne falja fel azonnal a család. A francia mandulakrém, a frangipane egy zseniális, elegáns töltelék. Szeretem kombinálni különféle gyümölcsökkel, de ez lesz a kedvenc.Fanni azt mondta: “-Hm…ez hasonlít  a marcipánhoz. Jaj, rájöttem, nekem a piték  a kedvenceim: a fehércsokis piték, a vaníliakrémes piték, a különféle gyümölcsös piték…” Pont, mint Gombóc Artúr… HozzávalókA tésztához: 20 dkg liszt1 tojás sárgájacsipet só3 dkg porcukor12, 5 dkg vaj2 ek jéghideg vízA krémhez: 10 dkg mandulaliszt10 dkg vaj2 tojás10 dkg porcukorvanília kivonatA tetejére: 20 dkg málna2 ek mandula lapocskamenta ElkészítésA pite hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. K. egy órára hűtőbe tesszük.A krém hozzávalóit kézi mixerrel összekavarjuk.Egy nagyobb piteformát kivajazunk. A pitetésztát kinyújtjuk és a formába igazítjuk úgy, hogy pereme is legyen. 20 percre hűtőbe tesszük.A krémet beleöntjük a pitébe és egyenletesen elosztjuk benne. A mandulalapocskákat és a málna felét rárakjuk a krémre. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.Ha langyosra hűlt, a maradék málnával és mentával díszítjük.