Szárított-tőkehal-pástétom

  • 2016.05.19.
  • 0

Buongiorno, evezősök bringások!A Tour de Serpenyő ma a Tarka Bárkáról jelentkezik – azt hiszem, épp ideje volt életet lehelni a blogba.Lássuk a tegnapi eredményeket: “A 11. szakaszon az idei körverseny során második szakaszgyőzelmét szerezte Diego Ulissi (Lampre-Merida). Az összetett éllovasa, Bob Jungels is Ulissivel tudott maradni a fináléban, így tovább növelte előnyét Nibaliék előtt. A verseny első hetének legjobbja, Tom Dumoulin pedig nyereg miatti sérülésből adódóan volt kénytelen feladni a Giro-t.” – velo.hu Esélyeket latolgatni korai lenne, hiszen messze még a vég, persze, bízunk az olasz győzelemben.Ma Venetóban tekergünk, Noalétól Bibionéig egészen pontosan 182 km-t, teljesen sík terepen. Bizony, a nap végére a srácok itt lesznek a kertek alatt! Szerettem volna személyes élménybeszámolóval, fotókkal készülni a mai és a holnapi szakaszra, de sajnos/szerencsére befutott egy hajtépős fordítás, kőkemény jogi szöveg, így a napokban efölött izzadok. Ez van, carissimi, előbb a munka, s csak utána a szórakozás.Gasztronómiai szempontból egy kicsit Venetóban is otthon vagyunk, ti. a férjem anyukája innen származik. Bejegyzés is akad a blogon a régióval kapcsolatban itt van pl. ez az ecetes-hagymás marinált, sült szardínia (az egyik kedvenc ételünk, próbáljátok ki!), ugyanennek itt egy diós, itt pedig egy mandulás változata,  ide sorolhatjuk a “scampi alla busara” receptjét, a Tavolán pedig megtalálható a velencei borjúmáj, a töltött fácán, a trevisói radicchióval készült rizottó, a tojásos spárga és a karneváli édesség, a frittelle receptje is. Sőt, sőt, sőt, most jut eszembe, hogy a könyvünkbe is bekerült egy venetói étel, ez pedig a tojásbundában sült parti tarisznyarák grillezett polentával.Estig sorolhatnám még, hogy melyek azok a fogások, amiért igazán szerethető a venetói konyha (ld. risi e bisi, babos tészta, szépiatintás rizottó, citromos-petrezselymes tarisznyarák, narancsos kacsa, pandoro stb.), de úgy érzem, ma a szokásosnál már jóval többet csacsogtam, ezért inkább hozom a velencei tőkehal pástétom receptjét:Szárított-tőkehal-pástétom – Baccalà mantecato alla venezianaHozzávalók:1 db kb. 750 grammos szárított tőkehalkb. 700 ml nem túl karakteres ízű olívaolaj (esetleg földimogyoró olaj)só, frissen őrölt fekete bors2 gerezd finomra aprított fokhagymaegy kis csokor finomra aprított petrezselyemzöldA szárított tőkahalat legalább három-négy napig áztatjuk, a vizet naponta kétszer-háromszor cseréljük.Amikor a hal megdagad, és felveszi egykori formáját, egy nagy lábasba helyezzük. Felöntjük tiszta vízzel, megsózzuk, és forrástól számítva kb. 25-30 percig főzzük.Ezután leszűrjük, a farokrészt eltávolítjuk, a haltörzset szálkátlanítjuk, a halhúst pedig a bőrrel együtt egy magas falú tálba morzsoljuk.Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát, és vékony sugárban (mint ahogy a majonézhez) az olajat.Közben a masszát az edény falához csapkodva, fakanállal folyamatosan keverjük egészen addig, amíg az egész egy habos, krémes, fehér színű péppé áll össze. Belekeverjük az aprított petrezselyemzöldet, és voilà, készen is van a pástétomunk, amit grillezett polentán vagy pirítóson tálalunk. (A tetejére mehet friss zöldparadicsom szelet, olajbogyó, kapribogyó, kaprigyümölcs, metélőhagyma, zsázsa, retek, torma, aszalt paradicsom, és persze minden, ami a jóérzés határain belül elfér. )Holnap ismét nálam a rózsaszín serpenyő. Itthonról jelentkezem.  Ugorjatok be!Hasonló bejegyzések:Tőkehal fánk allioli mártássalBatyuban sült tőkehal filé vierge mártássalSárgarépás aranydurbincs pástétom