Lagzis barack

  • 2018.07.30.
  • 8

Ha lagziba vagyunk hivatalosak, mindig ez  az első süti, amit megkóstolok. Eddig sosem mertem elkészíteni, hiszen olyan bonyolultnak tűnik, de végre erőt vettem magamon, és egy meglepi 60. szülinapra elkészítettem az én kis barackjaimat. Némelyik kicsit esetlen, túlz zöld, vagy éppen érett, de az enyém Ne féljetek belevágni, egyáltalán nem nehéz!Hozzávalók kb. 18-20 db-hozA tésztához:15 dkg porcukor1 csomag vaníliás cukor10 dkg őuha vaj/margarin1 tojássárgája1 dl tej40 dkg lisztfél csomag sütőporA töltelékhez:10 dkg vaj/margarin3 dkg porcukor3 dkg kakaópor1.5-2 dl tejrumaromaDíszítéshez:vagy szörpökkel érjük el a kívánt színt (málna, kivi) vagy aromákkal. Nekem a málnaszörptől nem lett piros, csak nagyon halovány, így a szörphöz tettem egy kis málnaaromát, vagy ételszínezőt is lehet hozzátenni. kristálycukorA tésztához habosra keverjük a porcukrot, vaníliás cukrot a margarinnal, hozzákeverjük a tojássárgáját, a tejet és 5 dkg lisztet. Picit pihentetjük, végül a maradék sütőporral elkevert liszttel sima tésztává gyúrjuk. Diónyi golyókat készítünk a tésztából (csak kicsiket, mert nagyon megnő, az én barackjaim is majd’ teniszlabda nagyságúak lettek:D), sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tenyerünkkel kicsit meglapítjük őket, hogy félgömb alakot kapjunk. 180 fokon kb. 18-20 perc alatt megsütjük. A kihűlt tésztagolyók talpát egy kiskanál segítségével megkaparjuk, kis üreget vájunk bele. A tésztamorzsát egy tálba tesszük, hozzákavarjuk a lágy vajat, porcukrot, kakaóport, rumot. Tejjel addig puhítjuk, hogy nyomózsákból nyomható masszát kapjunk. (Én nem töltöttem zsákba, kiskanállal helyeztem a tésztát közé.)A töltelékkel megtöltjük a kivájt félgömböket, majd párban egymáshoz illesztjük őket. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni. A díszítéshez a gömböket 1-1 pillanatra a szörpbe mártjuk, majd kristálycukorba forgatjuk. Másnap finomabb, amikor már jól megpuhul.