Vöröslencsés-zöldséges kölessaláta

  • 2017.09.08.
  • 5


Az ősz még nincs itt igazán és a nyár sem vonult el maradéktalanul az életünkből.  Ezt a furcsa kettősséget szoktam érezni tél/tavasz összefüggésben is, már ami a szezonalitást illeti. A piacon már ott van a sütőtök de én még nem érzem a késztetést, hogy vigyek haza belőle és abból készítsek valami salátát, vagy levest vagy bármi mást. Még kicsit dacolok, mert élvezni szeretném azt a fajta örömet, amit ez az átmeneti, kellemes "se nem nyár és se nem ősz" típusú időjárás produkál. Az őszt ugyan imádom, de a sütőtökkel még nem akarok semmilyen kapcsolatot, semmi kulináris kalandozást. Még dacolok a csábítás erejével, egy ideig még nem áldozom fel magamat az őszi/téli slágertermék céklától rubinló oltárán. Majd csak lassan, óvatosan, lépésről-lépésre engedek neki, ahogy az első randi után a "jólányok" is kivárják a harmadik randin minden megtörténhet misztériumát. 
20 dkg köles
20 dkg vöröslencse
20 dkg ceruzabab, szára levágva, mosva
25 dkg brokkoli, kisebb rózsákra szedve, mosva
fél érett avokádó kockázva
3 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva
1 kisebb (25 dkg) cukkini, kis kockákra vágva
10-12 szem koktélparadicsom, felezve
másfél lime leve
4-5 ek olíva olaj
só, frissen őrölt bors
Felteszek forrni 2 liter vizet. Sózom 1 tk sóval, majd a forrásban lévő vízbe teszem a babot és a brokkolit. 2 és fél percig forralom, majd úgy szűröm le őket, hogy a vizet megtartom. A zöldségeket azonnal lehűtöm. A vizet pótlom fél liter hideggel, fújra elforralom, beleszórom a kölest. 5 percig forralom, majd a lencsét is hozzáadom. További 9-10 percig főzöm, majd azonnal leszűröm és hideg vízzel lehűtöm, lecsepegtetem. Egy nagyobb keverőtálban a lime levét összekeverem az olajjal, majd beleforgatom a babot és a brokkolit. 5-10 percig állni hagyom. Ezután az összes többi hozzávalót ráborítom és alaposan átforgatom. Sóval, borssal, extra olajjal, lime levével ízesítem.