Hurrikántekercs

  • 2018.07.13.
  • 7

Majdnem olyan, mint egy sima piskótatekercs, de mégsem: egy egyszerű trükktől hurrikános mintája lesz a szeleteknek!  
Már nem emlékszem, hogy Instagramon vagy Pinteresten láttam meg először, de olyan aranyosan nézett ki, hogy muszáj volt kipróbálnom 

Gyakorlatilag bármilyen ízesítéssel el lehet készíteni, annyi a lényeg, hogy a tésztában két eltérő szín legyen: ehhez a legegyszerűbb a natúr és a kakaós, de Pinteresten rengeteg ötlet van a variációkra.
A trükk pedig csak annyi, hogy a tésztából egy keveset félreteszünk, először csak a nagyobb részét öntjük a tepsibe. A félretett részt (ebben az esetben kakaóval) megszínezzük, óvatosan a tepsiben lévő rétegre öntjük, majd egy fakanál nyelével vízszintesen és függőlegesen is becsíkozzuk (erről a biztonság kedvéért készítettem egy videót is, hogy biztosan érthető legyen). A ti piskótátok szebb lesz, ha tényleg fakanalat használtok, én a szilikonspatulám nyelével csináltam – ez egy kicsit vastagabb, azért ritkábban tudtam csíkozni, így a minta is kicsit kevesebb lett, mint ahogy azt eredetileg terveztem, de a lényeg így is átjön

A töltelék pedig bármi lehet: a legegyszerűbb a „kibontok egy üveg lekvárt” vagy a „maradt egy kis krém a tortasütésből”, már ha tényleg maradt Az én terveimben eperlekvár szerepelt, de pont nem volt itthon, ezért előkaptam a fagyasztóból egy adag epret, és ebből főztem gyorsan egy kevés lekvárt. A tekercs tetejére pedig ment a jó öreg vaníliás porcukor (amibe a vanília a maradék vaníliarudakból kerül, ezeket cukorral össze szoktam darálni, hogy ne vesszenek kárba).
Gyorsan kész lett, finom, egyszerű, de mégis nagyon cuki 

Hurrikántekercs
Hozzávalók:
a piskótához:

6 db tojás
120 g cukor
120 g liszt
elvileg nem kell, de ha nem szokott sikerülni a piskótád sütőpor nélkül, akkor a liszthez keverhetsz egy kicsit
2 ek. kakaópor

a töltéshez:

lekvár, mogyorókrém, vagy ki mit szeret; én 200 g fagyasztott epret főztem lekvár sűrűségűre 75 g cukorral, ez volt itthon

a tetejére:

porcukor, csokiöntet, ez szintén ízlés kérdése; én most vaníliás porcukorral szórtam meg

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a lisztet átszitáljuk (ezt semmiképp se hagyjuk ki, ha sütőpor nélkül készítünk piskótát). Először a sárgáját verjük világos, laza habbá a cukor egyharmad részével, ezután következik (külön tálban) a fehérje, amihez a maradék cukrot akkor adjuk hozzá, amikor lágyan habos az állaga, és a cukorral együtt habosítjuk ki teljesen.
A sárgájahabhoz több részletben óvatosan forgassuk hozzá a fehérjehabot, majd adjuk hozzá a lisztet is – vigyázzunk, hogy ne törjük össze a habot, de csomós se maradjon a tészta.
A tészta kétharmad részét öntsük egy sütőpapírral bélelt, kb. 25×30 cm-es tepsibe, de még ne tegyük be a sütőbe.
A maradék krémhez szitáljuk hozzá a kakaóport, keverjük el, majd óvatosan öntsük a tészta tetejére úgy, hogy mindenhol vékony rétegben fedje az alsó tésztát.
Ezután jön a hurrikán trükk: egy fakanállal húzzunk vízszintesen és függőlegesen csíkokat a tésztában, egymáshoz szorosan közel, majdnem egészen a tészta aljáig lenyúlva (ezt mutattam meg a fentebb beillesztett videón).
Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süssük.
Ha kész, egyből fordítsuk át egy tálra/tálcára, húzzuk le a hátoldaláról a sütőpapírt, de tegyük is vissza egyből, és erre fordítsuk vissza a piskótalapot, a sütőpapír segítségével könnyebb lesz feltekerni a tésztát.
Forrón nem jó betölteni, mert a legtöbb töltelék a meleg tésztától elfolyósodik, és nem tudnánk szépen feltekerni a tekercset; viszont azt tapasztaltam, hogy a teljesen kihűlt piskótát sem jó tölteni (akár feltekertük melegen, akár nem), mert ha kihűlt, akkor könnyen törik/reped. Pár percet szoktam csak várni vele, miután kiveszem a sütőből, és akkor töltöm meg a töltelékkel, amikor a piskóta még langyos, de már nem tűzforró, már állja a kezem – ekkor néhány krémet még mindig megolvaszt egy kicsit (pl. mogyorókrém, vajas tortakrém), de ha óvatosan tekerem fel, akkor benne marad a töltelék, és mivel nem hagytam kihűlni a tésztát, nem fog megrepedni tekergetés közben. (Ez alól egy kivétel van: tejszínhabos tölteléket semmiképp se töltsünk meleg tésztába, csak teljesen kihűltbe, mert ez biztos, hogy össze fog esni!)
Szeletelés előtt szerencsés néhány órát pihentetni, hogy szépen lehessen vágni.