A Kecske napja - Kozel-feszt Velké Popovicében

  • 2018.06.20.
  • 1

Kozel - németül Bock, magyarul kecske(bak). A Pilsner Urquell mellett talán az egyik legismertebb cseh sör Magyarországon. Az alap sárga dobozos, "10-es" Kozel mellett a barna,  Kozel Cerny is rengeteg helyen kapható nálunk is, úgyhogy ez nem akkora újdonság. Ám ha a szintén Asahi konszern égisze alatt álló  Dreher gyárból meghívnak, hogy kis prágai kerülővel, néhány újságíró társaságában látogassam meg a velké popovicei gyárat és vendégeskedjem az évente egyszer megrendezett Kozel napon, akkor még nekem is felcsillan a szemem.

Prágában a sztenderd turista útvonalat azért bejártuk, mert a csapatból két ember sem járt még arrafelé korábban. Átsétáltunk az Óváros téren, a Károly hídon, útközben söröztünk a Moldva partján, kikerültük a becherovkás csapdákat az U Flekuban, betértünk a Medvebocshoz címzett minifőzdés sörözőbe,
hogy odaérjünk vacsorameghívásunkra az egyik Kozel márkasörözőbe ahol a tankos Kozelre fentük a fogunkat.
A 11-es világossal indítottunk, ami Csehországban a legtöbb helyen kapható Kozel. Ez - a kezdő komáromi-párkányi sörturistáknak - a zöld dobozos, ami jóval több élményt nyújt a sárga dobozos alap világosnál, és egy sörbarát sem lenne szomorú, ha ilyet (is) főznének a Dreher gyárban Kőbányán. A szűretlen volt a következő, amihez remekül passzolt a grill hermelin. A csapat többi tagja világossal és konfitált kacsacombbal folytatta, én a tradicionálisabb cseh vonalon maradva marhagulyást kértem, karlovy vary zsemlegombóccal és ehhez már a barna Kozel majd egy 13-as Master dukált, úgyhogy kellemesen eltelve leöblítettem még egy vágottal, majd lesétáltuk a vacsorát a fényben úszó Prágában, aztán addig idegenvezettem, míg a záróra miatt pont lekéstünk egy búcsúsörről az Arany Tigrisben...

Másnap indulás előtt még beugrottam a helyi Billa-ba, egy kis sörért és vásárfiáért a családnak, ahol is a szokásos Pilsner-Bernard-Svijany-Breznak paletta mellett egy eddig új címkéjű Kozelre bukkantam, amiből gyorsan be is vásároltam két palackkal. Ez annyira új termék, hogy március közepén, amikor Prágában jártam, még nyoma sem volt a boltokban. Kíváncsi is voltam, hogy mi lehet ez, de indulni kellett, hogy odaérjünk a gyárlátogatásra, úgyhogy kerekedtünk.
 A Den Kozla - a Kozel nap igazi családi összejövetel. Már 9-től nyitva a sörgyár udvara a nagyérdemű előtt, mérik a sátrakban a sört, és rotyognak az üstök, serceg a zsírban a kolbász. A feszt nem nyúlik az éjszakába, hanem este hétkor "végét vetik a zenének, s hazamennek a legények." Azért a köztes időben van mit csinálni a kecskével díszített kéménnyel büszkélkedő gyár udvarán és benn a sörgyárban is. A főzőházba sajnos nem jutottunk be, de végigjártuk a 3300 hektoliteres erjesztőtankok pincéjét, ahol a 8 nagy tartályban egyenként 250e liternyi sörben dolgoznak az élesztők, majd onnan átkerül a sör az ászokpincébe, és 2 fok körüli hőmérsékleten simulnak-kerekednek az ízek. Igazi indusztriális-élmény volt a kattogó-csattogó fejtőcsarnok, ahol KEG-be és palackokba kerül a Kozel. És persze kóstolhattunk pasztőrözetlen Kozel 11-est és Cerny-t is, ami igencsak jól esett a kinti 30+ fok után a hűvös pincében.
A gyárlátogatás után a meleg elől a sörsátorba menekültünk, ahol a főtt csülök és a sörgulyás mellett fény derült arra, hogy mi fán is terem az új termék, a Kozel Mistruv. Ezt már a Kozel sörfőző mesterétől, Vojta Homolkától (VH) tudtuk meg egy rövid beszélgetés folyamán.


- Sörbúvár (S): Hogy kerültél a Kozel gyárba?
- VH: Én itt születtem Velké Popovicében és már gyermekkoromban is a sörgyárban játszottunk, ismertem a gyár minden kis zegét-zugát már sokkal korábban mielőtt gondoltam volna rá, hogy egyszer itt fogok dolgozni. Aztán az élet úgy hozta, hogy sörfőző lettem, megtanultam a szakma alapjaitól mindent, és most itt vagyok, és végső soron én felelek az összes főzetünkért.
- S: Reggel, az egyik boltban láttam egy új Kozelt, amit még eddig nem, beszélnél erről a sörről?
- VH: A Kozel Mistruv (Mester - a szerk.)? Igen ez egy teljesen új sör, alig 1 hónapja van a boltokban. Tulajdonképpen a 12-es Kozel helyett találtuk ki, és fejlesztettük ezt a sört. A 12-es Kozel nem váltotta be a piaci reményeket, ezért egy teljesen új receptúra alapján főztük meg ezt a sört. Tulajdonképpen egy klasszikus 12-es cseh pilzeni, csak más karaktere van, mint a kicsit édeskés réginek.