Bogyós táskák

  • 2018.09.02.
  • 4

Azért jó olyat csomagolni a gyerek uzsonnás dobozába, amit én csinálok, mert így valamelyik osztálytárs garantáltan megeszi, Rozi meg az övét. Szuperhatékonyan működő cserekereskedelem folyik, klikkek alakulnak, napi frissítéssel dolgoznak a kölkök és tuti, hogy az nem elég izgalmas, amit otthonról visz.Ezt a péksütit* Rozi jóváhagyta, hétfőtől indul a tesztelés, kinek hogy ízlik az osztályban…Előkészítés: 5 + 30 perc a tésztának, 15 perc a dzsemnekSütési idő: 15 – 20 perc* mobilos kép, annak is összecsapott, lecserélem, amikor lesz rendes fotó az újabb adagról…Hozzávalók (5 darabhoz):a tésztához:26 dkg búzaliszt (fele fehér, fele teljeskiőrlésű)2 ek. (nád)cukor1 csapott tk. só11,5 dkg hideg vaj (lehet libazsír vagy kókuszzsír is)7 ek. jéghideg víz (lehet több is, a liszttől függően)1 tojás a kenésheza dzsemhez:25 dkg bogyós mix (málna, szamóca, áfonya, szeder, ribizli – én fagyasztottat használtam, volt a mélyhűtőben)2-4 ek. (nád)cukor1 kezeletlen citrom héja1-2 ek. citromléőrölt gyömbér vagy fahéj ízlés szerintÖsszeállítottam a tésztát. Egy nagyobb keverőtálba tettem a kétféle lisztet, a cukrot és a sót. Hozzáadtam a jéghideg zsiradékot és egy krumplinyomóval beledolgoztam a lisztes keverékbe, addig, hogy a zsiradék borsószem nagyságú legyen. Kanalanként adagolni kezdtem a jéghideg vizet, amíg a tészta omlós lett és összeállt. Nekem 9 ek. vízre volt szükségem, de lehet, hogy elég a 7 vagy a 8 is. Lisztezett felületen először gombóccá formáztam a tésztát, majd kissé ellapítottam és lefedve 30 percig pihentettem a hűtőben.Elkészítettem a dzsemet. A bogyós keveréket a cukorral, a citromlével, a citromhájjal és a gyömbérrel egy közepes lábasban alacsony hőmérsékleten 5 percig főztem, ezután krumplinyomóval áttörtem. További 10 percig főztem, amíg a dzsem állagúra sűrűsödött. Hagytam kihűlni.A sütőt előmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. Sűtőpapírral kibéleltem egy tepsit. Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyan kinyújtottam a tésztát, 10 egyforma méretű téglalapra felvágtam. Lehet, hogy többször újra kell gyúrni és nyújtani, hogy meglegyen a 10 téglalap, én két körből hoztam össze. Öt téglalapot a tepsibe tettem, mindegyik közepére tettem egy púpos evőkanálnyi dzsemet, a szélekből szabadon hagytam kb. 2 cm-t. Mindegyik tésztát befedtem a maradék tésztával, a széleket óvatosan lenyomkodtam egy villával, hogy lezárjam a sütiket. Mindet megkentem a felvert tojással.  Az előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem, amíg szép aranybarnák lettek. Ezután hagytam kihűlni.Mázat is készíthetünk rá, de nem kötelező: 12 dkg porcukrot keverjünk el kevés (néhány evőkanál) vízzel vagy tejjel, amíg egy sűrű mázat kapunk. Egy kanál segítségével kenjünk rá a péksütik tetejére.Megtölthetjük sűrű házi vanília pudinggal, angol citromkrémmel, de akár sós töltéket is tehetünk bele, mondjuk fetás-spenótosat, vagy házi májkrémet. Ha sós töltelékkel készíjük, elég 1 ek. cukor  a tésztába.Hűvös helyen 3-4 napig eláll.Facebook: Rizsázzunk!Instagram: rizsazzunk_blogForrás: Tasty Innen is szemezgethettekSütőtökös cupcakePraktikusan és csinosan: zöld citromos – kókuszos kekszMogyoróvajas kekszSárgabarackos gombóc