Tormakrémleves

  • 2017.04.19.
  • 6

Gyalázatosan szeszélyesnek éreztem a húsvéti időjárást. Minden évben így vagyok vele, mert szeszélyes, de ezt most visszavonom. Dupla zoknit vettem fel, sapkát, és téli kabátot. Rozira meg ráadtam a sígatyáját és a csizmáját is.Húsvétkor végül nem csináltam meg ezt a levest, mert a.) harmatos halovány zsenge volt a torma, semennyire nem csípett; b.) Anyukám főzött csirkehúslevest, amit semmi sem köröz le; c.) volt mit tenni, nem hiányzott a tormakrémleves…Előkészítés: 15 percFőzési idő: 15-20 percHozzávalók (kb. 4 kis csészényi):1,5 liter zöldségleves (vagy 1,3 liter leves + 2 dl sonkalé)1 nagy krumpli2 kisebb fehérrépa3 szál újhagyma6-7 centis friss torma lereszelve2-3 ek. ecetes torma + kevés citromlé1 dl tejszín vagy ugyanennyi sűrű kókusztejsó, fehér bors1 jó nagy csokor kapor (tényleg nagy legyen, keveset félretettem a tálaláshoz)A meghámozott krumplit és fehérrépát kisebb darabokra vágtam, az újhagymát felkarikáztam.Egy kisebb fazekat felforrósítottam, olívaolajat öntöttem bele, majd 5 perc alatt kissé átpirítottam rajta a zöldségeket és a hagymát. Felöntöttem a zöldséglevessel. A finomra vágott kapor felét hozzáadtam. Puhára főztem a zöldségeket. Belereszeltem a friss tormát és botmixerrel összeturmixoltam. Hozzáadtam az ecetes tormát és egy kevés citromlevet.Kótolás után még sóztam, borsoztam. Hozzáöntöttem a sűrű, kérmes kókusztejet és beleszórtam a maradék kaprot is.Tálalhatjuk krutonnal, pirított sonkakockákkal, vagy füstölt sajttallérokkal.Facebook: Rizsázzunk!Instagram: rizsazzunk_blogInnen is szemezgethettekFehérboros cukkinikrémlevesTejszínes fűszeres paradicsomlevesKovászos uborka levesVöröslencse leves baharattal és görög joghurttal