Fekete-erdő mousse tortácska

  • 2018.07.09.
  • 4

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi szeretjük a tejszínes, gyümölcsös desszerteket, főleg, ha ilyen mousse féleségről van szó. Megfigyeltem magamon, hogy tudat alatt ilyen finomságok jutnak sokszor eszembe. Krémes süti nálunk nagyon ritkán van, mármint az a klasszikus vajkrémes kategória. Még a linzersütifélék dübörögnek nagyon, arra mindig mindenki vevő.Na de visszatérve a mousse torták iránti lelkesedésemhez, talán ez az erdei bogyós szépség volt az első, azóta is imádom ezt a képet, ezért ez a blog és a Facebook oldal borítóképe is. Utána jött a Rákóczi túrós mousse tortácska, mert ha Rákóczi túróssal kezdődik egy süti, akkor az csak jó lehet, így minden ilyen lehetőséget meg szoktam lovagolni. Na meg persze egy kis csokis finomság is készült már a mousse versenyzők kategóriájában.A mostani süti ötlete pedig úgy született, hogy éppen meggyszezon van, így ezt az ötletet ilyenkor kell kipróbálni, amikor lehet friss meggyet kapni.Hozzávalók a tésztakorongokhoz:60 g liszt1 púpozott teáskanál natúr kakaópor3 közepes egész tojás60 g cukornak megfelelő édesítő (én Inka Sweet Stevia-t használtam)1 csipet sütőpor1 csipet sóA töltetlékhez:200 ml habtejszín (én most vegán tejszínt használtam)500 g magozott meggy1 narancs leve és 1 citrom leve50 g +50 g cukornak megfelelő édesítő (én Inka Sweet Stevia-t használtam)3 g pektin (adagolás a csomagolás szerint, mert a pektinek intenzitása eltérő lehet)Elkészítése:A piskótakorongokhoz a tojásfehérjét az édesítővel robotgéppel habbá verem, majd egyesével a sárgájákat is hozzákeverem alacsonyabb fokozaton. A lisztbe belekeverem a sütőport és a kakaóport. A lisztet óvatosan a habba keverem, úgy hogy közbe ne törjem össze. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt nagyobb tepsibe terítem és egyenletesen eloszlatom. Így sütöm 180 fokon 10-15 percig.A krémhez a meggyet a narancs és a citrom levével az édesítővel és a pektinnel összefőzöm. Egy lekvárszerű állagot kell kapnunk.A tejszínt egy kevés édesítővel habbá verem. Ezután kezdődhet az összeállítás.Desszertgyűrűt használtam, ha neked nincs ilyen, akkor szúrj tetszőleges átmérőjű korongokat a tésztából, majd simítsd körbe a széle körül egy fóliát. A celofán megfelelő erre a célra például, de használtam már korábban alufólia-, vagy sütőpapír csíkokat is erre a célra. Az a lényeg, hogy kör alakú formákat kapjunk és a körben lévő fólia tartsa meg a krémet, amíg egy éjszakán át pihentetem.Ezután a korongokra egy réteg meggytölteléket teszek, majd tejszínhabot. Végül egy másik tésztakoronggal lezárom.Tálaláskor egy nagyon vékony spatulával, vagy pálcikával elválasztom a forma szélét a sütitől, majd díszítem egy kevés tejszínhabbal és meggyel.