Őrülten jó szicíliai almatorta

  • 2018.05.08.
  • 7

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én már többször jártam úgy ajándékvásárlásnál, hogy olyan jól sikerült választani, hogy úgy döntöttem megtartom magamnak, ajándéknak meg veszek valami mást. Esetleg veszek magamnak is még egyet az adott dologból. Így volt ez annál a szakácskönyvél is, amiből ez a finom almatorta recept való. Pontosabban az átdolgozott verziója, mert cukor nélkül és teljes kiőrlésű liszttel készült.
Megviselte már az idő ezt a könyvet, nem tudok vigyázni az ilyen dolgokra, valahogy mindig történik valami, vagy egy kevés zsír fröccsen rá a konyhában, vagy például az egyik legtöbbet készített receptnél elégettem a könyv egyik sarkát egy kicsit, mert odaért a tűzhelyhez. Még szerencse, hogy nem gyújtottam fel a lakást.

Hozzávalók:
120 g vaj megolvasztva
200 g pirított dió durvára darálva
1 kg alma (én Idared típusút használok)
fahéj
1 citrom héja és leve
1 púpozott teáskanál fahéj
250 + 20 g cukornak megdelelő édesítőszer (nálam sztíviás eritrit)
3 nagy tojás
édesítő
150 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 g sütőpor
100 ml tej
2 teáskanál vanília kivonat
én kihagyom a mazsolát, nem is szeretem, meg mivel aszalt elég magas a szénhidráttartalma, de pluszba tehetett rá, aki kért
Tálaláshoz:
50 g fenyőmag megpirítva a dekorációhoz
1 citrom héja

Elkészítése:
Egy kevés olvasztott vajjal kikenem a tortaformát, megszórom a darált dió 1/4 részével. Az almát kimagozom, majd kisebb szeletekre, darabkákra vágom, összekeverem a citromhéjával és a levével.
A citromhéját ezúttal úgy készítettem, hogy először egy hámozóval levágtam a citromról, majd robotgép aprítóban teljesen apróra vágtam, így baromi intenzív ízt sikerült elérni. Hámozás után lehet a citromot félbe vágni, majd a levét kinyomni.
A tojásokat a vaníliával és a nagyobbik adag édesítővel összekeverem, míg krémes és szinte fehér nem lesz, hozzáadom a maradék olvasztott vajat, lisztet, sütőport és a tejet is. Egy egészen sűrű palacsintatészta szerű masszát kapunk.
A massza 1/3 részét a tortaformába öntöm, jöhet rá mindennek az 1/3 része, alma, a maradék dió, valamint a mazsola is (amennyiben teszel bele).
Így rétegezem tovább, a végén az utolsó réteg az alma legyen, amit megszórok a kisebb adag édesítővel elkevert fahéjjal. 55 percig 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
A formában hagyom kihűlni, majd vanília fagyival tálalom. Dekornak fenyőmaggal és esetleg még egy kevés citrom héjával megszórom.