Tojáslikőrkrémmel töltött mini fánkocskák

  • 2016.12.23.
  • 8

Ha karácsony, akkor nem maradhat el a tojáslikőr sem. Ezt a kedvenc likőrömet viszont nem csak kortyolgatni lehet, hanem azt gondoltam, hogy valamelyik sütibe is belekonvertálhatom. Így esett a választás a képviselőfánkra, aminek a finom vaníliakrémjét turbóztam fel egy kis likőrrel. Azt kell mondanom, hogy remek ötlet volt, az előkóstolások már meg is voltak, mindenki szupernek találta.Ezek most szuper mini fánkocskák lettek, hogy még a sok más sütiből is tudjon mindenki kóstolni.A tojáslikőr is saját készítésű benne, amit gasztroajándéknak is ajánlok, aki esetleg ilyesmiben gondolkozik. Az eredeti vaníliakrémen kicsit módosítottam, így kicsit egyszerűbb is. A fánk készítésénél leírtakat viszont érdemes betartani, így sikerülni fog neked is.  Hozzávalók:200 ml víz, 200 ml olaj, 1 csipet só, 1 csipet cukor, 125 g liszt, 4 tojásKrémhez: 200 g tej, 200 g tojáslikőr, 1 csipet só, 60 g pudingpor, 250 ml tejszín, 1 tasak habfixáló (csomagolás szerint)Díszítéshez: porcukor, vagy édesítőElkészítése:Az 1:1 arányú zsiradékot  és folyadékot a sóval, cukorral egy edényben  felforralom. A forrásban lévő keverékhez folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztet. További hevítés során a tésztát alaposan resztelem, miközben fakanállal kevergetem. Ügyelj arra, hogy az edény oldalára és aljára rá ne égjen!Kiborítom egy tálba a tésztát, ha gond nélkül, egy tömbben kiesik, biztosan jó a tészta.Hagyom gy kicsit hűlni, amikor már nem forró a tészta, de még meleg, egyenként hozzákeverem a tojásokat. Egy gyúrófejes robotgéppel dolgozom bele, de természetesen maradhatsz a klasszikus, fakanalas módszernél is. Egy a fontos, hogy jól dolgozzuk ki, mielőtt hozzáadnád a következő tojást. A tojások mennyisége függ nagyságuktól (körülbelül 50 g legyen 1 db). Csillagcsöves kinyomóval ellátott habzsákkal apró halmokat teszek a sütőpapírra, köztük kb. annyi helyet hagyva mint egy-egy halom. 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütöm.Újra leírom azokat a praktikákat, amikre oda kell figyelni:Fontos a jó sikértulajdonságú liszt használata, ez hozzájárul majd a tészta sütés utáni szép szerkezetéhez, repedezettségéhez. – ezúttal fehér liszttel csináltamA tojást tényleg egyesével kell a már bekevert masszához adni, fontos szerepe van ennek a tészta szerkezetének, állagának kialakulásábanSütés közben nem nyitogatjuk a sütő ajtaját, különben is a kis ablakon keresztül lehet kukkolni az eseményeketA kisült tésztákat kiveszem a sütőből, hagyom hűlni, ne tegyük párás helyre, mert a fánkocskák visszapuhulnak és nem lesznek ropogósak.Ezt a krémet kicsit másképp készítem, mert a likőrt csak egy rövid ideig főzöm, különben elmegy az alkoholtartalma. Tehát a megszokottnál egy kicsit sűrűbb krémet készítek. A tejet felforralom, a tojáslikőrben pedig elkeverem a pudingport. A tejet alacsonyabb lángra veszem és folyamatos keverés mellett hozzáadom a tojáslikőrös keveréket. Folyamatosan keverem, amíg be nem sűrűsödik.A tejszínt a habfixálóval habbá verem. Habfixáló nélkül is lehet készíteni, de ha tutira akarsz menni, inkább használj te is!.A krémet egy szűrőn áttöröm, majd a tejszínhab 1/3  részével  fellazítom, ezt lehet nyugodtan jó alaposan keverni. Hozzáadom a többi tejszínhabot is, viszont itt már figyelj arra, hogy csak nagy és óvatos keverésekkel dolgozd össze a krémet és a habot. A krémet egy csillagcsöves kinyomóval ellátott habzsákba töltöm, majd indulhat a töltés. A fánkok tetejét levágom, amennyiben szükséges a belsejéből a tésztahártya részeket kiszedem, majd mindegyik fánkot gazdagon megtöltöm a krémmel, visszateszem a tetejét, tálaláskor porcukorral megszórom,