Panzanella és csoki szufflé " Királyi gyors vacsora

  • 2014.11.25.
  • 6

Most nagyon figyeljetek, remélem, hogy remekül fogtok szórakozni, és ha tetszik amit olvastok talán majd ti is megpróbálkoztok ezeknek a finomságoknak az elkészítésével.A Kuktaparty Főzőiskola kurzusán jártam és ismét két nagyon hasznos receptet tanultam meg. Szuper finomak, de ennél még fontosabb, hogy gyorsan elkészülnek, így az a sejtésem, hogy itthon is kedvenc lesz.A desszerttel a csupa csokis finomsággal kezdtük, egy olyan tökéletes  szuflészerűség, aminek természetesen az olvasztott lávacsoki ott bugyogott a belsejében. Hozzávalók 5 főre:150 g csokoládé, 150 g vaj, 250 g cukor, 5 tojás, 125 g liszt, vanília fagylaltElőször vízgőz felett  megolvasztjuk a csokoládét és a puha vajat, félretesszük. A tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük, majd lassan folyamatos keverés közben hozzáöntjük a csokis keveréket, végül a lisztet is hozzákeverjük. Félretesszük, hiszen majd fogyasztás előtt fogjuk sütni.Megtudtam egyébként, hogy ez a tészta így napokig eláll a hűtőben, így akár elkészíthetjük előre is például a vendégek érkezése előtti napon. Megtanultam,hogy a tökéletes karamellás pirított mandulához a mandulát először száraz serpenyőben barnára pirítjuk, majd a tűzről levéve egy kevés vizet fröcskölünk rá, majd megszórjuk kristálycukorral és folyamatosan rázzuk a serpenyőt, hogy a cukorkristályok bevonják a mandulaszemeket. A cukorhoz tehettek fűszereket is akár, például fahéjat, vagy reszelt citromhéjat, így még különlegesebb, aromásabb ropogtatni valót kaptok.A desszert után a kenyérsalátát készítjük el. Bevallom én még sose kóstoltam a panzanellát, az  igazi olasz kenyérsalátát, így kíváncsian vártam a végeredményt.Három kaliforniai paprikát beteszünk 210 fokra előmelegített sütőbe 15 percre, majd egy fóliával lefedjük, hogy utána a héját lehúzhassuk. Ezt a trükköt érdemes megjegyezni, én gyakran alkalmazom. Egy bagettet kb 2 cm-es kockákra vágunk, 180 fokon 10 perc alatt ropogósra sütjük.Balzsamecetből, olivaolajból és citromléből  salátaöntetet készítünk, sózzuk, borsozzuk és rálocsoljuk a kenyérre, majd válogatunk bele mindenféle mediterrán finomságot. Mindenki kedve szerint állítja össze a saját salátáját. Én nem sajnáltam magamtól semmit, ment bele koktélparadicsom, aszalt paradicsom kockák, olajbogyó karikák (én mindig a feketét választom), kapribogyó, ruccola, római saláta, vagy amilyen salátát szerettek, néhány darab szardella filé, bazsalikom ezeket ha szükséges összetépkedjük, majd összerázzuk a kenyérkockákkal együtt, végül parmezánforgácsokkal díszítjük. Húúúú! Hát ez várakozásaimon felül szuper fincsi lett.Végül befejezzük a desszertet is, bár hozzáteszem, most azért azzal is elégedett lennék, ha ez a saláta íze maradna a számban, de egy ilyen csokicsodának sem lehet ellenállni.Sütéshez a hőálló kis formákat, csészéket vajjal kikenünk és a forma 1/3-ig betöltjük a tésztát 160 fokon 9-10 perc alatt megsütjük. A sütést közvetlenül fogyasztás előtt végezzük, mert melegen fogyasztjuk. Tálaláskor vaníliafagyival és a pirított mandulaszeletekkel tálaljuk. Sebészi precizitással egy kis bemetszést ejtek a csokis sütin, majd hagyom, hogy a csoki lávafolyam összeolvadjon a melegtől enyhén lecsurgó vaníliafagyival.  Hát igen, így kerek a világ! Ui: A cikk készülésével egy időben már persze bejelentkezett a család is, hogy jönnének, készítsem el nekik is ezeket a finomságokat. Meglátom mit tehetek.