Friss, Zöldséges lasagne

  • 2013.05.02.
  • 9

Végre tavasz van! Bár csak dátumilag, mert a hőmérséklet szerint már nyár van. Lassan jönnek a friss zöldségek is, tudjátok, azok a fajták, amiket a napfény érlelt finomra és nem a fóliasátor. Úgyhogy, most egy zöldséges kaját csináltam. Nem kell aggódni, nem megyek át vegába, csak néha ilyet is kell. Remélem Húsimádó kollégák nem fognak megharagudni az akció miatt. Akkor vágjunk is bele a zöldséges lasagne készítésébe, ahol igyekeztem szezonális zöldségeket használni, kivéve a cukkínit.
Hozzávalók 4-6 adagra:
Paradicsomos szószhoz
15dkg friss borsó, ez lehet mirelit is, de ha hüvelyest veszel, akkor fél kilóból fog kijönni kb 600Ft
3 szál közepes új répa, friss és ropogós kb 200Ft
1 doboz, 500g sűrített paradicsom kb 170Ft
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1,5-2 dl víz
 
Besamel mártáshoz
5 dkg vaj kb 180Ft
5 dkg liszt
4 dl tej
1 közepes cukkíni kb 300Ft
 
30 dkg reszelt sajt, sima trapista vagy füstölt is lehet kb 470Ft
Lasagne tészta kb 660Ft
olaj, só, bors, szerecsendió, bazsalikom
 
Első lépésként készítsük elő az alapanyagokat. A répákat csak mossuk meg jó alaposan, de nem kell meghámozni, majd karikázzuk fel őket. A cukkínit szintén mossuk meg és kb fél centis karikákra vágjuk fel, majd sózzuk és borsozzuk meg a szeleteket.
Először a paradicsomos szószt csináljuk meg. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk és egy mélyebb serpenyőbe rakjuk. Számítsunk rá, hogy szósz lesz belőle. A lángot felére csökkentve 4 evőkanál olajon a hagymákat folyamatos kevergetés mellett megpároljuk. Ne hagyjuk, hogy megégjenek. Mikor a hagymának szép üveges a színe, akkor ráborítjuk a répát és a borsót, és összekeverjük a hagymával. 1 percig együtt pirítjuk őket, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot és a vizet, Sózzuk és borsozzuk meg és néhány csipet bazsalikomot is tegyünk bele és további 5 percig együtt főzzük őket. Amikor ez megvan, lehúzzuk a tűzről.
A besamel mártás a következő. Egy mély edényben, közepes lángon, felolvasztjuk a vajat. Amikor felolvadt, akkor hozzáöntjük a lisztet és elkeverjük. Most vegyük le minimumra a lángot. Folyamatosan, kb 1 dl-ként öntsük hozzá a tejet és folyamatosan kevergessük egy habverővel, hogy csomómentes maradjon. Miután az utolsó tejet is hozzáöntöttük, akkor egy folyós cuccunk van, de ahogy tovább főzzük és kevergetjük, akkor be fog sűrűsödni és le is vehetjük a tűzhelyről. Sózzuk és borsózzuk meg és kb 1 csipetnyi szerecsendiót is tehetünk hozzá és keverjük hozzá alaposan.
Végül rakjuk össze az egészet. Fogjunk egy jénait és egy kicsi paradicsomos szószt tegyünk az aljára, kb 1 merőkanálnyit, és oszlassuk el az alján. Tegyünk rá lasagne tésztát, majd a maradék szósz felét. Utána szórjuk meg a sajt 1/3 részével és jöhet a következő tészta réteg. Most a besamel felét rakjuk rá és oszlassuk szét, majd szépen rakosgassuk rá a cukkini karikákat és rájuk pedig a besamel másik felét. Jöhet rá a következő 1/3 sajt, aztán a következő tésztaréteg. A tésztára pedig a maradék paradicsomos szósz és a maradék sajt.
Akkor most az egészet rakjuk be 180 fokra a sütőbe 40 percre. Ne kapcsoljuk rá a légkeverést mert attól csak a tetején a sajt fog megégni, pedig nekünk kell a 35-40 perc, hogy a zöldség megpuhuljon.
Idő: kb 30 perc az előkészületekre és a szószokra
             40 perc a sütésre
 
Jó étvágyat hozzá :-)