Szőlős, céklás hajdinasaláta

  • 2018.08.29.
  • 2

A piros szőlő és a cékla jó páros! Nemrég teszteltem ebben a salátában, mikor egy könnyű és gyors ebédre volt szükségem. Ráadásul olyan szépek a színek a tányéron.Adott volt maradék főtt hajdina, de ez akár lehetne rizs is, vagy quinoa, köles, de ha csak szimpla salátának szeretnétek húsok mellé, akkor ezeket el is hagyhatnátok alóla. Vitaminbomba az egész és még nagyon finom is, így senki nem panaszkodhat ismét, hogy a saláták unalmasak. Ki kell lépni az uborka-fonnyadt salátalevél-paradicsom triumvirátusból, – nem mintha ezeket nem lehet jól összekombinálni-, és máris kész egy laktató és frissítő hétköznapi gyors étel.A kaprot valószínűleg sosem választottam fűszernek ezekhez a hozzávalókhoz, de egy másik hasonló ételnél láttam, hogy ezzel készült és kíváncsi lettem. Jelentem jóóó hozzá, de helyette talán a kakukkfű, oregánó passzol még. És azzal sem fogtok mellélőni, ha egy kis fetasajtot is morzsoltok a tetejére. Na, elég opciót soroltam fel, tessék most már megkóstolni!Hozzávalók 2 főre:2 kisebb fej cékla1 közepes fürt szőlő1,5-2 deci hajdina2 szál újhagyma1 marék mandulafél csokor kapor2 evőkanál olívaolajpár csepp citromlé1 teáskanál balzsamecet (elhagyható)só, borsA céklákat héjastól megfőztem, kicsit kihűtöttem, meghámoztam, felkockáztam.Ezalatt szintén megfőztem 2,5-szeres vízben a hajdinát.A szőlőt leszemeztem, az újhagymát felaprítottam a kaporral együtt, a mandulát mozsárban kicsit összezúztam.Mindent egy tálba tettem, megcsorgattam olívaolajjal, balzsamecettel, citromlével, és sóztam, borsoztam, alaposan összekevertem. Jót tesz neki, ha áll egy fél órát legalább, hogy az ízek összeérjenek, de azonnal is fogyasztható, sőt másnap is finom.Hasonló bejegyzések:Körtés céklás galetteÉdesköményes répás hajdinasalátaLazac tormás céklás édesburgonyapürévelRokfort sajtos epres céklás salátaCéklás bruschettaÜnnepi előétel Húsvétra! – Tormás céklás almalevesCéklás szedres chia pudingChilis céklás szilvaleves