Boci Szelet és annak története amikor túlvállalod az arányokat :)

  • 2015.07.09.
  • 0

Igen igen, a klasszikus sütemény, tehát a blogról sem hiányozhat! A tésztája könnyű, a krém szaftos, a kinézet pedig igazán bohém! Ezek után meg merem kockáztatni, hogy gyerekeknek kiváló édesség lehet, akár velük együtt is elkészíthetjük! Nekem nagyon sok lett a töltelék, de gondoltam egyet, és felhasználtam, alkottam egy másik édességet is belőle. Adtam a masszához egy kis aszalt vörös áfonyát, és megsütöttem az egészet. Szóval ha akarnám, talán úgy nevezhetném el, hogy “Sült Túrós Gyümölcsös” valami…de sikert aratott! A receptet a javított arányokkal teszem közzé, szóval így már nem marad felesleg! Hozzávalók (egy közepes tepsihez):Tészta:– 15 ek liszt (nálam 5 ek sima durum és 10 ek fehér tönköly)– 15 ek tej (én light szójatejet használtam)– 11 ek olaj vagy kókuszzsír olvasztva– 2 ek xilit + 2 ek kókuszvirág cukor + folyékony édesítő vagy stevia ízlés szerint– 2 ek karobpor vagy cukrozatlan kakaópor– 4 egész tojás– 1 csomag sütőporKrém:– 25 dkg túró vagy ricotta– kevés fahéj– 2 ek zabkorpa– 1 db tojás– 1 ek xilit + 1 ek kókuszvirág cukor + folyékony édesítő vagy stevia ízlés szerintElkészítés:A krémhez a hozzávalókat villával összekevertem, majd a hűtőbe tettem pihenni, amíg elkészítettem a tésztát. Ez azért kell, hogy a zabkorpa jól meg tudja szívni magát nedvességgel, és szépen besűrítse a krémünket.A tésztához a tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját habosra kevertem az édesekkel, majd hozzáadtam az olajat, a sütőporos lisztet, a tejet és a kakaót. Végül óvatos mozdulatokkal eldolgoztam benne a tojásfehérjék keményre vert habját is.Az egészet sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és egy kávéskanál segítségével “pöttyöztem” bele a krémet. 180 fokon 25-30 perc alatt, tűpróbáig sütöttem.És most a másik sült túrós süti. Ott volt a bibi, hogy a krémhez dupla adag alapanyagot számoltam, és percre pontosan a fele meg is maradt (tehát megmaradt 25 dkg túró, 1 tojás, stb.) Ezt a masszát kicsit megbolondítottam egy marék aszalt vörösáfonyával, és egy sütőpapírral kibélelt kisebb kenyérformába egyengettem. 160 fokon sütöttem 30 percig, vagy is addig, amíg szép színt nem kapott a teteje, az állaga pedig szilárd-remegős lett. Megvártam amíg kihűl, majd jól felszeleteltem, és tálaltam!