Cukorborsó, Páty - gasztro teszt

  • 2016.08.21.
  • 5

Cukorborsó Kertvendéglő Páty, Somogyi Béla út 131. – gasztro teszt és kritika
Hosszú hónapok után ismét roppant lelkesek vagyunk, mert egy fantasztikus helyet fedeztünk fel a csodás budai agglomerációban, a Budakeszit Páttyal összekötő úton!


Elbűvölő név, tökéletes fekvés, hatalmas, kétszintes terasz, játszótér és valami furcsa pozitív energia, ami nélkül a tárgyak és a hely maga is, csak egy üres designtermék lenne (és jaj, hány ilyen üzlet van…). Később, amikor a személyzet egyik tagjáról kiderül, hogy ő a tulajdonos, akkor mindent megértünk, ugyanis Ő az energia forrása. Lendülete, keze nyoma mindenütt érezhető, és ez nagyon jó, mert a műszak gyengébb pillanatain is átsegíti a csapatát és a bennünket is.



A személyzet többi tagja egyébként helyes, kedves és ismeri az étlapot. Ez lenne ugye az alap, de a vendéglátás többi részére érdemes lenne jobban figyelni. Sokkal több proaktív ajánlás, rákérdezés az italoknál a 2. és3. körre, nemcsak a mi komfortérzetünket fokozná, de a másik oldalon a bevételt is jobban növelné.

Az étlap végigolvasva nem különösebben izgalmas, de nem is unalmas, mert olyan fogások szerepelnek rajta, amiket bármikor szívesen fogyasztanánk. Nem nagyon akarunk belekötni...na jó, talán egy kicsit hosszú, de azért még vállalható...és a „Római parti sült hekk, kovászos uborkával és fehér kenyérrel” is érdekesen hangzik, itt a Budai-hegység szélén...Később persze kiderül, hogy ennek is megvan a maga története (régi élmények, titkos fűszerezés). A gyerkőcöknek ilyen helyes kis étlapról lehet választani (azért a halrudacska itt is visszaköszön, de valahogy ez itt még belefér)

Két alkalommal is voltunk a helyen, úgy tűnik, hogy amit csak lehet, frissen készítenek. A konyha viszont nem lehet túl nagy, mert a megszokottnál (vagy az általunk elvártnál?) többet kell várnunk az ételekre. Na, ilyenkor jó, ha pár szelet házikenyér némi vajjal, vagy tepertővel, vagy valami kencével automatikusan landol az asztalon, hogy a magunkfajta önjelölt kritikus tompítani tudja valamelyest az éhségét és ne legyen türelmetlen.
Az ételek viszont simán kárpótolnak a várakozásért. A levesek különböző tálakban érkeznek, ezzel is színesítik az asztalt. A Cukorborsó levesre (590 Ft.) csak annyit mondott egyikünk, hogy olyan, mint az anyukája levese. Nagy dicséret és kétségtelen, hogy finom a leves, ráadásul tényleg házias az íze. Talán a zöldségek lehetnének egy kicsit roppanósabbak.

Az Erdei gombakrém leves medvehagymás burgonyagombóccal (690 Ft.) is rendben van.

A legjobb jelző, amit mondani tudunk rá, hogy olyan, mint egy tisztességes gombakrém leves. A burgonyagombócot azonban nem egészen így képzeltük…
A ratatouille megoszt minket. Egyikünknek csalódás, másikunkak kifejezetten ízlik, és ez most tényleg ízlések és pofonok kérdése.

A zöldséges szarvasragu röstivel (1990 Ft.) nagyon sűrű, de az íze tetszik, egységes, komoly, mégis játékos. Gratulálunk! A röstinél kicsit megijedünk, mert elsőre iparinak hisszük, de ilyen darabossággal és ízzel szerintünk mégsem lehet az (Ha mégis, akkor beírunk magunknak egy egyest és elkérjük a márka nevét, ha mégsem az, akkor már a feltételezésért is elnézést kérünk!).

A hekket (1490 Ft.), a felvezetés után muszáj kipróbálni és szerencsére tényleg jó. A különleges fűszerezést ugyan nem érezzük annyira (lehet, hogy az elvárásunk volt túlzó), viszont a hal jó minőségű és rendesen megsütött.

A menü fénypontja azonban az Oldalas aszalt szilvás, pezsgős káposztával és hagymás burgonyával (1490 Ft.!!!) és mindent visz!

Itt tényleg kiváló fűszerezés, csodás, omlós a hús. A káposzta és a krumpli pedig csak egyszerűen remek – már-már azt mondanánk a köretek ízére, hogy elegáns (de ez a küllemhez nem passzolna annyira, azon lehetne még dolgozni valamit). Újabb gratula tehát az ízekért, vagy a tehetségkutató zsűritagok szavaival élve, köszönjük az élményt, továbbjutottál! Egyetlen szépséghiba, hogy a hétvégi étlapon nincs rajta ez a fogás, de talán eljut írásunk és így kérésünk is a tulajokhoz: Oldalast mindenkinek, legyen ez a ház specialitása!
Sajnos desszertre nem maradt energiánk, majd legközelebb bepótoljuk. A kávét finomnak találjuk, viszont a cukor csomagolását nem igazán értjük… még a fotó is elhomályosult...

De legyen ez a mi problémánk, a hitetlenkedésünkből magunkhoz térve jót derülünk és kérjük a számlát.
Árazás: Gyakorlatilag minden étel 2000 Ft alatt van és azon belül is teljesen reális árakat találunk, mind az ételek, mind az italok tekintetében. Ilyennel egyáltalán nem találkoztunk hasonló stílusú és kategóriájú helyeknél (sem), úgyhogy elismerésünk!
Összefoglalva: Nagyon szerethető hely a Cukorborsó, ráadásul kifejezetten jó konyhát visz, és bár vannak lehetőségek, az apróbb hibáival együtt sem okoz csalódást. Ugyanakkor mi - és biztosak vagyunk abban, hogy a tulajdonos is - sokkal többet látunk benne: meg van a lehetőség arra, hogy a Cukorborsó ne csak egy étterem, hanem egy igazi közösségteremtő hely legyen (és milyen jó, hogy valamennyire már most is az)!
Értékelés (1-10)
Pincérek, vendéglátás: 7
Étel, ital: 9
Helyszín, atmoszféra: 9
Ár/érték arány: 10
Ízlések és pofonok kategória: Visszatérésre érdemes!
A fenti írás két látogatás tapasztalatai alapján született, de így sem tud teljes és 100%-os objektivitású képet adni az adott helyről. Éppen ezért minden építő jellegű vélemény fontos, elsősorban azért, hogy az üzemeltetők a visszajelzések alapján, jobban tudják a vállalkozásukat vezetni. Ezzel pedig mindannyian csak jól járhatunk, úgyhogy tisztelettel várjuk a véleményeket!
Követhetsz minket itt vagy a Facebook-on is!