Bouillabaisse - a halleves franciául

  • 2018.07.05.
  • 1

Itt a nyár és a meleg, a kertekben, hétvégi házakban vagy a barátoknál sok helyen rotyog a halászlé bográcsban, finom fatűz fölött, ahogy illik. Én is imádom a jóféle halászlét, de -a magyarok nagy többségével ellentétben- én nem karácsonykor fogyasztom, hanem akkor, amikor szabadtűzön, bográcsban tudom elkészíteni.
De most nem az itthon ismert és népszerű halászléről szeretnék írni, hanem annak egyik "unokatestvéréről", a franciáknál szintén nagy népszerűségnek örvendő Bouillabaissa-ről (kicsit bután néz ki így leírva, de mit tegyen az egyszeri Motoros, ha ez a neve - kiejtve kb. Bujabessz, de ha hülyeséget írtam nagylányom majd kijavít :) 
A hasonlóság a mi halászlevünk és a francia halleves között a hal és a vöröshagyma, de talán ennyiben ki is merül. A különbség -a többi mellett- pl. az, hogy ez nem igazán leves, sok helyen egytálételként készítik és fogyasztják, míg más helyen külön eszik a levét és második fogáskánt a halat. Aki szereti a halat és a tengeri herkentyűket, és még nem kóstolta ezt a levest bátran tegye meg, mert eszméletlen finom és élvezetesen pikáns.
Bouillabaisse - francia halleves
Hozzávalók:50 dkg halnyesedék (fej, farok, gerinc stb)50 dkg halfilé (én most makrélát és tőkehalat használtam hozzá)50 dkg napérlelte édes paradicsom (pl. Sunstream)15 dkg garnéla (én most nyers óriásgarnélát használtam hozzá - az Aldiban kapható)15 dkg kagyló (a héjas autentikusabb, de sajnos most csak pucolt volt itthon)1 szép fej vöröshagyma2-3 gerezd fokhagyma1/2 édeskömény vagy 1 mokkáskanál tört ánizs3-4 babérlevélMokkáskanál kakukkfűCsipetnyi sáfrány (ez -sajnos az árát ismerve- 1 tasaknyi boltban kapható)BorsSóChili (opcionális, azaz kell :)Elkészítése:Teljesen egyszerű dolgunk lesz, vágjunk is bele! Fogjunk egy lábost, és kicsi, forró zsiradékban pároljuk üvegesre az aprított vöröshagymát.Tegyük hozzá az aprított fél édesköményt (vagy a tört ánizst), a finomra vágott fokhagymát, a darabolt paradicsomot, a babérlevelet és a halnyesedéket. Nekem most szerencsém volt, mert egész makréláim voltak a fagyasztóban, csak ki kellett filéznem őket. Sózzuk, borsozzuk, hozzászórjuk a sáfrányt és a kakukkfüvet. Kavarunk egyet rajta, majd pár percig rotyogni hagyjuk.Mikor az egész átforrósodott, a paradicsom pedig kevés levet engedett jöhet az egészhez bő 1 liter víz. Lefedjük a lábost, felforraljuk a levest, majd takarékra tesszük a hőt, és jó egy órányit gyöngyözve főzzük. 1 óra gyöngyözés után kb. így fog kinézni a készülő étel:Most jön egy kicsit nehezebb rész (persze nem nehéz, nuku para!): ki kell szednünk a fejeket-farkakat, halgerincet:Az apró szálkák ennyi idő alatt feloldódtak, a nagyobbak meg simán kihalászhatók, nem kell félni! Alakul a levesünk, alakul! Fogjunk egy botmixert és a darabos levest turmixoljuk át, hogy szép krémes, bársonyos legyen.1-2 perc és valóban csodaszépen csillogó levest fogunk kapni.Jöhet a kóstolás, ha kell most tudjuk kicsit sózni. Tegyük vissza a tűzhelyre, és mehetnek bele a darabolt halfilék kb. 5 percig rotyogva. Az utolsó percben zuttyantsuk az egészhez a kagylót és a garnélát, nekik valóban már csak egyetlen percecske kell.El is készültünk, már tálalhatjuk is. Én ezt az ételt is -mint az itthoni halászlét- tésztával szeretem, így én időközben főztem ki pappardellét hozzá, és azzal ágyaztam meg az ételnek. Erre mertem a forró és gazdag levest. A tetejéről nem maradhatott el a jó sok chili:)Krémes, húsos, pikánsan forró halleves ez, ami könnyű, üde és az ember hipp-hopp a tengerparton érezheti magát, miközben kanalazza.Jó étvágyat!