Japán spenótleves

  • 2018.04.13.
  • 2

Már megint mi a frász van? Vagizik a gyerek a Japán konyhával újra? A válasz igen és nem is, egyszerre. Itthon a spenót egyeduralkodó  főzelék-fronton, hiszen majdhogynem csak ezt készítjük belőle, ami nekem annyit jelent:  csak ezt tudjuk készíteni belőle, ennyire telik a fantáziánkból. Pedig a spenót sokkal, de sokkal többre hivatott... De a főzeléken túl is van ám élet, de még milyen! Mutatom is: 
 Tudom: ronda, de annál finomabb :)
 Egy nagyon egyszerű és gyors levessel készültem, aminek a neve: Spenótleves szezámmaggal és miszóval. 
Japán spenótleves (Hórenszó no gomamiso shiru) - volt egy kedves kommentelőm, aki kérte, hogy magyarosan írjam le az idegen neveket, az Ő kérésének engedtem most
Hozzávalók:20 dkg leveles (tehát nem pürésített) spenót (én fagyasztott BIO spenótot használtam hozzá - ALDI, TESCO)1 l dashi lé (3 tasak dashino moto vízben feloldva) (a dashino moto neten rendelhető, nevetséges áron)2 teáskanál szezámmag (meg is lehet őrölni, de én inkább egészben szeretem, feketét használtam az ételhez)3 púpos teáskanál fehér (shiro) miszo
Elkészítése:A vizet felmelegítjük, és hozzáadjuk az első dashino moto-t. Mikor a víz felforrt tegyük bele a spenótot (az én BIO spenótjaim korongokból álltak, ezért néznek ki így a képen)
Amikor a spenót felolvad és elkeveredik, a víz pedig újra forrni kezd adjuk hozzá a dashino moto második tasakját és a szezámmagot (lehet őrölni is, de én jobban szeretem az egészben hagyott szemeket). 

Már csak a dashino moto utolsó tasakja van vissza...
Nincs más dolgunk, mint feloldani a miszót és elkeverni az utolsó dashino motoval; zárhatjuk el a lángot, mert a levesünk elkészült.Ennyi, nem több, már csak a tálalás marad hátra. Én imádom friss, darabolt tofuval enni, de anélkül is mennyei. Ma viszont friss, nyers medvehagymával és savanyított bébikukoricával tálaltam, egy kevés chiliszósz társaságában.
Különleges, gyors, egészséges és nagyon finom. Kell ennél több egy hétköznapi, olcsó ételhez? Szerintem nem.
Jó étvágyat!