Rozéra sült hízott kacsamell szardellás spárgával

  • 2017.05.13.
  • 9

Ha már spárgaszezon, akkor adjuk is meg a módját. Aki ismer tudja, hogy imádom a spárgát, és abban a pár hétben mikor szezonja van, én spárgát spárgával eszek. A kérdés mindig csak az, hogy mi is legyen a "köret" az imádott zöldségemhez...Így jött a mostani recept ötlete is. Volt itthon egy gyönyörű, hízott kacsamell, nem tudtam nem megtenni vele azt, hogy szaftosan tocsogós, porhanyósan omlósra ne süssem. Mellé mi mást adhattam volna, mint spárgát, de azt egy jó nagy csavarral :)

Rozéra sült hízott kacsamell szardellás spárgával
Hozzávalók:1 szép hízott kacsamell (aki egyszer megkóstolja a hízott kacsamellet, soha többé nem fog venni pecsenye kacsát...60 dkg újkrumpli (tudom: burgonya)1 csomag zöld spárga4 szelet bacon4 db szardella1 citrom (én BIO citromot használok)5 dkg vaj5 dkg mangalicazsír (vagy egyéb zsiradék)1 mokkáskanál szurokfű1 mokkáskanál rozmaringSóBors
Elkészítése:Teljesen egyszerű, mondhatni semmi faxni nincs vele! Először is tegyük fel főni az újkrumplit sós vízbe. Nem kell neki sok idő, míg majdnem megfő (kb. 10 perc). Amíg a krumpli fő készítsük elő a kacsamellet: vágjuk be a bőrét (de csak a bőrét, a húst ne érje el a vágat) majd tegyük félre. Jöhet a spárga. Törjük el, ahol törnek, majd a "pikkelyeket" szedjük le róluk. Ha vastagabbak, vagy kicsit fásabbak, tegyük egy percig (de maximum egyetlen percig) forró, lobogó vízbe, majd azonnal szedjük ki.

Kapcsoljuk be a sütőt 220 fokra (Celsiusra). Amíg a sütő melegszik szedjük négy csokorra a spárgákat. Tegyünk mindegyik közepére egy-egy szardellafilét,
majd tekerjük őket körbe a sima füstölt baconnel. A kész csomagokat rakjuk egy minimálisan kiolajozott hőálló tálba.

Locsoljuk meg az egészet fél citrom levével, majd tegyük őket a forró sütőbe úgy, hogy a kifacsart fél citromot is az edénybe tesszük.
Süssük a kötegeket 4, maximum 5 percig a forró sütőben, majd vegyük ki az edényt. Dobjuk hozzá a vajat, és locsoljuk meg a citrom másik felével.
Tegyük félre és hagyjuk pihenni, ezzel már elkészültünk. Jöhet a hízott kacsamell. Olvasszuk fel egy serpenyőben a mangalica zsírt, majd bőrével lefelé rakjuk bele a kacsamellet.

Látni fogjuk, hogy a kacsamell eszméletlen módon kezdi el kiengedni a zsírját. Mikor fényes-ropogósra sült a bőr fordítsuk meg a húst.
Nekem már itt elkezd mindig csorogni  nyálam, de nem tehetek róla. Süssük tovább addig, míg a kacsamell húsos része ropogós nem lesz, majd vegyük ki az edényből, takarjuk le és hagyjuk pihenni, amíg a krumplival el nem készülünk.

A krumplikat vágjuk hosszában négyrét, majd dobjuk a mangalicás-kacsazsíros elegybe őket. Fűszerezzük szurokfűvel és rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk, és süssük aranybarnára.
El is készültünk, már csak a tálalás maradt hátra. Helyezzünk tányéronként 1-1 csokor szardellás, citromos, vajas spárgát, porciózzuk a főtt-sült újkrumplit, majd szeleteljük fel végre a kacsamellet, és osszuk szét adagonként a tányérokra. Én még kiegészítettem az egészet egy finom sajtmártással is.

Nagyon finom, szaftosan lágy, omlóan puha. Kevés valódi balzsamecettel kínálva a vasárnapi ebédek dísze lehet, ha elkészítjük. Nincs sok munka vele, és olyan ízélménben lehet részünk, hogy nem akarunk -és nem is tudunk majd- betelni vele.
Jó étvágyat!