Cheddaros, medvehagymás, tökmagos kalács

  • 2018.03.29.
  • 9


Ha szeretnél valami különlegeset, mégis egyszerűt kipróbálni, akkor ez a te recepted. A tésztája hagyományos sós kalács tészta, a töltelék pedig intenzíven sajtos és medvehagymás.Az ötletet egy olyan kalács adta, amit a Culinarisban láttam, de csak az elnevezés azonos, a megvalósítás határozottan eltérő.Nagyon finom magában is, de szerintem az sem szentségtörés, ha egy kis sonkát vagy töltött tojást eszik mellé az ember. :)
Hozzávalók:
-a tésztához:250 g finomliszt1 tk. só1,5 ek. kristálycukoor3,5 gramm (fél csomag instant élesztő, pl. dr. oektker)40 gramm étolaj100 gramm tej1 tojás (ebből egy keveset félre kell tenni a kenéshez)
-a töltelékhez:200 gramm cheddar sajt2 púpos ek. krémsajt20 levél medvehagyma1 nagy marék tökmag
A tészta hozzávalóiból kézzel vagy ha van, akkor géppel homogén tésztát dagasztok és lefedve (ha szabadon van, kiszárad és repedezik a széle) duplájára kelesztem (ezt megtehetem elöl a konyhapulton, akkor 1-1,5 óra alatt készül el, vagy betehetem egy éjszakára a hűtőbe, ajánlott fedeles műanyag dobozban tartani mindkét esetben).A töltelékhez a sajtot késes aprítóval ledarálom a medvehagymával és tökmaggal, majd összekeverem a krémsajttal (ezt is lehet az aprítóval).A tésztát a babkához hasonlóan téglalap alakúra nyújtom (kb. 30x40 cm, talán kicsit kisebb, olyan 5 mm vastagnak kell lennie), megkenem a sajtos keverékkel, föltekerem, hosszában félbevágom, egybefonom a szálakat, megkenem tojással, megszórom a maradék tökmaggal, végül sütőpapírral bélelt őzgerincformában készre sütöm ez kb. 25-30 percet vesz igénybe, de nagyon függ a sütőtől.