Ó, azok a csodálatos svéd húsgolyók!

  • 2018.08.11.
  • 1

Pikáns mártással és áfonyadzsemmel. Egy újabb klasszikus ikeás recept, amit kipipálhatok gasztronómiai bakancslistámról és elkészíthetem otthon, bármikor! Az étkezést kísérő nyammogások és elégedett hümmögések pedig elárulják hogy mennyire finom is ez a recept, a lágy húsgolyók fűszeres mártásban úszkálva, krumplipürével és házi áfonyalekvárral tálalva. Jobb, mint az eredeti!Tudom a fasírt masszájához illene párolt vöröshagymát is keverni, ez most lustaságból elmaradt de nekem nem is hiányzott a végeredményből. A krumplipüré helyett jól illik hozzá a hasábburgonya, az áfonyadzsem pedig klasszikus módon  készült, csak le kellett emelni kamrám polcáról (recept később). De készülhet úgy is, hogy a friss, vagy fagyasztott áfonyát összefőzzük ízlés szerinti cukorral.Svéd húsgolyók mártásban, krumplipürével, áfonyadzsemmelHozzávalók:50 dkg darált hús (most sertéhús)1 tojás1 kiskanál só1/2 kiskanál őrölt bors1 kiskanál fasírt fűszerkeverék1/2 kiskanál fokhagyma-por (vagy 1 gerezd, felaprítva)1 kiskanál worchestershire-szósz (és még egy löttyintés)4-6 evőkanál zsemlemorzsaolaj s sütéshezA mártáshoz:4 dl húsleveslé2 kiskanál mustár3 evőkanál lisztA húsgombóchoz gyúrjuk össze a hozzávalókat (sertéshús, tojás, zsemlemorzsa, fűszerek) és formázzunk belőle kisebb labdányi méretű golyókat. Ebből épp 20 darab lett.Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 ujjnyi vastagságú olajat és süssük át rajta a húsgolyókat, mindegyik oldalán. Amikor megsültek szedjük ki egy tálba.Egy lábosba öntsük bele a húsleves-alapot, keverjük össze a mustárral, liszttel. Pár perc után kezd sűrűsödni, ekkor tegyük bele a húsgolyókat és néhány percig főzzük tovább benne. Ha szükséges sózzuk. (Nekem nem kellett, kellően sós volt a levesalapom.)Tálaljuk krumplipürével, áfonyalekvárral. A burgonyát főzzük puhára és vajjal, tejjel pürésítsük.gyors levesalap: ciki, vagy nem ciki, de 4 dl vízforralóban forralt vízhez elkevertem 2 kiskanál vegetát, ezzel dolgoztam továbbHasonló bejegyzések:Svéd húsgombócok szilva csatnivalSvéd kókuszgolyó (chokladbollar)Imádnivaló húsgombócos spagettiEnergiadús, pénztárcakímélő reggeli: Kéksajtos polenta, sült paradicsommal