Sajtos, oregánós stangli

  • 2018.04.01.
  • 3

A sok édesség után kifejezetten jól tud esni valami sós. Ez az alaprecept (egyenlő arányú túró, vaj, liszt) régi kedvencem, alkalmanként ízlés szerint variálom. Most oregánó és egy kevés maradék juhtúró került bele.





Nagyon szeretem ezt az alapreceptet, amit egyébként még évekkel ezelőtt hallottam egy  Kézműves vásáron egy beszélgetés során a Szabó Malom tulajdonosnőjétől Piroska nénitől. Nem kell hajtogatni, mint a pogácsát, csak begyúrni, kicsit hűteni és nyújtani. És aztán mikor milyen hangulatban van az ember, kerülhet bele mák, szezámmag,  juhtúró vagy zsírosabb gouda sajt.
Oregános stangli

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg túró, 1 kiskanál aprított, szárított oreganó
½ mokkás kanál, só, kb. 5 dkg juhtúró, + 3-4 evőkanál liszt a nyújtáshoz,
1 tojás a lekenéshez, kevés reszelt sajt
Gyúrjuk össze a lisztet a kockára vágott vajjal, majd adjuk hozzá a túrót és a juhtúrót is. Fűszerezzük sóval, oregnóval. Gyúrjuk össze egy gombóccá a tésztát és hűtőben pihentessük fél órát a hűtőben.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, kenjük le tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Szeleteljük a tésztát kb. 1 cm széles, 6-8 cm hosszú csíkokra. Tegyük sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük készre.

Hasonló bejegyzések:Vajas-juhtúrós pogácsaBest of Húsvét: salátákGörög sáfrányos, csokis kalács (tsoureki)Korfui emlékmorzsa