Csomagolj ebédet!

  • 2018.06.26.
  • 2

Ki hinné, hogy saját készítésű komplett ebédet is csomagolhatunk iskolába, munkahelyre, kirándulásra? Hogyan lehet minden nap finoman és változatosan  megoldani a főétkezésünket? Ehhez nyújt segítséget Csigó Zita könyve, amelyben saját művészi ételfotói kísérik a fantáziadús, tudatosan összeállított recepteket. Legyen szó ebédről, snackről vagy egy laktató salátáról, a recepteknél kis ábra jelöli a glutén-, a laktóz-, a tojás- és a hozzáadott cukor-mentességet, illetve ha vegetáriánus, vagy vegán az étel. Fogyókúrába illeszthető és magasabb kalóriatartalmú fogásokat is találunk a könyvben, amelynek előszavában Szijártó Szandra, dietetikus az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés alapelveit fogalmazza meg rendkívül közérthetően. 
A kötetben öt fejezetet találunk, ezek: Rétegezz és dobozolj! Laktató saláták; Csak egy mikrót kérek! Melegíthető ebédek; Egész nap úton, Tápláló szendvicsek; Egy korty, egy falat, Hideg levesek, italok és snackek; valamint Színes és finom, Tízóraik és uzsonnák gyerekeknek. A receptek keresését receptmutató segíti. 
Hogyan rétegezhetjük befőttes üvegbe ebédünket? Mindjárt az első recept ötletet ad. A currys csirkesaláta fodros kellel úgy kerül az üvegbe, hogy a legaljára tesszük a majonézt, erre kerül a fodros kel, majd a rizs végül a csirkefalatok. A rétegezést kockázott mangóval és datolyaszeletekkel fejezzük be. Ez azért is praktikus, mert az alul lévő folyékony öntet nem áztatja el a többi fogást, de evés közben, amikor kikanalazzuk az ételt, magunk keverhetjük össze tetszés szerint.
Kedvenceim Zita könyvéből egyébként a saláták, amelyek nem hagyományos saláták, hanem tészta, gabona vagy hüvelyes hozzáadásával készülnek gyümölcsösen vagy zöldségesen. Az édes kuszkusz édességét például mazsola adja, és narancslével, mákkal, reszelt sárgarépával dobjuk fel. A kuszkusz és a bulgur nagyon praktikus, mert ripsz-ropsz elkészülnek. A kuszkuszt elég forró folyadékban 15 percig ázni hagyni, a bulgurt főzni kell, de néhány perc alatt készen van. Hagyományos és egzotikus alapanyagokkal is találkozhatunk a mintegy nyolcvan receptet tartalmazó könyvben, amit érdemes rendszeresen forgatni, tanulmányozni és tervszerűen elkészíteni belőle az ételeket. Mindet meg fogom kóstolni!
Megrendelhető a következő linkre kattintva:
https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/szakacskonyvek/csomagolj-ebedet