Hókifli

  • 2018.05.18.
  • 4

Közkedvelt ünnepi, hétköznapi süti, tojás nélkül készül. Kávé mellé nélkülözhetetlen. (... és milyen jó a hőségben egy kis hókifli...:)
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 40 dkg margarin (vagy valamilyen tetszés szerinti zsiradék), 20 dkg porcukor (én kb. a felét szoktam beletenni) 20 dkg darált dió, vaníliacukor és egy kevés porcukor a meghintéshez.
Elkészítése: A margarint és a lisztet összekeverjük, alaposan elmorzsoljuk, beledolgozzuk a porcukrot és a darált diót, majd a tésztából egy kis cipót formálunk és 15-20 percig állni hagyjuk. Addig előkészítjük a táblát és a tepsiket. A tésztából kiszakítunk egy zsemlényi darabot és meglisztezett deszkán hosszú csíkot gyúrunk belőle (mintha nudlit készítenénk), kb. 1-1,5 cm vastag legyen, majd ebből kb 5 cm hosszú nudlikat vágunk és patkó alakúra formálva a kiolajozott tepsire helyezzük. A műveletet folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. Ebből a mennyiségből kb. 2-3 tepsire való készül. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 percig sütjük. Akkor jó, ha a sütemények teteje még világos, de a feneke egy kissé már drapp. Van, aki úgy szereti, ha jobban megsült. Figyeljünk a számunkra optimális minőségre. Amikor kész, kivesszük a sütőből, és ha már nem nagyon forró, de még meleg, vaníliás porcukorba hempergetjük a kifliket, tálcára tesszük és máris fogyasztható. Dobozban több napig, hétig is eláll, finom marad. 
Fotó: Szepesi Dóra